Tampereen käräjäoikeus tuomitsi maanantaina entisen nokialaisen yrittäjän yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomioon oli syynä työsopimuslain rikkomus, moottorikulkuneuvon käyttöönottovarkaus, törkeän varkauden yritys ja huumausaineen käyttörikos. Lisäksi yrittäjä tuomittiin korvaamaan entisen työntekijänsä oikeudenkäyntikuluja 110 euroa.

Työsopimuslain rikkomuksessa oli kyse siitä, että yrittäjä ei ollut antanut työntekijälleen työtodistusta työsuhteen päätyttyä, vaikka tämä oli sitä pyytänyt. Työntekijän apuna työtodistusta olivat karhunneet sekä hänen ammattiliittonsa että Hämeen työsuojelupiiri.

Työsuojelupiiri teki asiasta rikosilmoituksen, kun todistusta ei vaatimuksista huolimatta annettu.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana yrittäjän väitettä, ettei hän olisi saanut tietoa työntekijänsä pyynnöstä.

Hämeen työsuojelupiirin lakimies Jouni Kallioluoma sanoo, että yrittäjä sai viimeistään silloin tiedon pyynnöstä, kun asiaa tutkiva poliisi asiasta häneltä tiedusteli. Siinäkään vaiheessa työtodistusta ei kuulunut – eikä vieläkään.

ILMOITUS

Työsopimuslain mukaan työsuhteen päättyessä työnantaja on velvollinen antamaan työntekijälleen työtodistuksen, mikäli tämä sitä pyytää.

Viime vuonna Hämeen työsuojelupiiri joutui patistelemaan työnantajia 156 kertaa työtodistusasioissa. Tänä vuonna vastaavia juttuja on kertynyt jo 75.

Kallioluoma arvioi, että vähintään samassa tahdissa mennään kuin viime vuonnakin.

– Näyttää siltä, että yhä useammin nämä jutut päätyvät käräjille.

Kallioluoma ihmettelee, miksi varsin yksinkertaisen asiakirjan antaminen tuottaa tällaisia vaikeuksia. Työnantaja on velvollinen korvaamaan laiminlyönnillään aiheuttamansa vahingon.

Kallioluoma epäilee, että kyseessä on usein kiusanteko ja kosto, koska työntekijä ei saa esimerkiksi työttömyysturva-asioitaan hoidetuksi ilman työtodistusta.