Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

Tehyn palkkalinja ja liittofuusio nousee esille järjestön eilen alkaneessa liittokokouksessa.

Terveydenhuoltoalan Tehyn maanantaina alkaneen liittokokouksen keskeisiä aiheita on koulutetun hoitohenkilöstön palkkakehitys. Vuoden 2007 palkkataistelun seurauksena Tehy sai kierroksen korkeimmat korotukset. Sen lisäksi korotuksia sovittiin myös vuosille 2010–2011.

Taloudellisen tilanteen heikentyminen on muilla aloilla herättänyt kysymyksiä matalimmista korostuksista, nollalinjasta tai jopa palkanalennuksista. Sovittujen korotusten myötä tehyläiset pystyvät kuitenkin jatkamaan myönteistä palkkakehitystään.

Liittokokouksen avajaisissa kävi jo selväksi, että Tehy ei tule tinkimään saavuttamistaan eduista. Puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) korosti Tehy-sopimuksen korjaavan nimenomaan jälkeenjääneisyyttä ja tukevan uudenlaisten palkkaerien avulla sosiaali- ja terveydenhuollossa väistämättömiä muutosprosesseja.

– Sopimuksen korotuksia ei siksi voi rinnastaa minkään muun alan korotuksiin tai yleiseen palkankorotuslinjaan, vakuutti Laitinen-Pesola.

Liittokokouksessa keskustellaan myös hoitoalan järjestöjen yhdistämisestä suurliitoksi. Tehyn järjestötutkimuksen mukaan sen jäsenistä valtaosa kannattaa suurliittoa. Muut hoitoalan järjestöt eivät kuitenkaan ole lämmenneet asialle.

ILMOITUS

Avajaisten kunniavieraaksi oli saatu eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.). Pientä piikkiä Tehylle voitiin havaita STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään (sd.) puheenvuorossa.

– Sopimuspolitiikan tulisi olla sopusoinnussa sekä yritysten, toimialojen että kansantalouden tuottavuuskehityksen kanssa. Jos nimelliskorotusten varaan rakentuva palkkapolitiikka jatkuu, yhteisen hyvän tavoittelu jää haaveeksi, sanoi Mäenpää.

Laitinen-Pesola
jatkaa johdossa

Liittokokouksen valinnat tehdään keskiviikkona. Jaana Laitinen-Pesola valitaan puheenjohtajaksi, mutta varapuheenjohtajien paikoista käydään kamppailua sosialidemokraattien ja keskustan kesken.

Tehyn vasemmiston ja sitoutumattomien vaaliliitto nosti keväällä käydyissä liittovaaleissa kannatustaan. Liittokokouksessa ryhmällä on 18 paikkaa eli 3 enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Liittokokouksessa on kaikkiaan 290 edustajaa.

60-jäseniseen valtuustoon vasemmistoryhmä sai kuusi paikkaa, joka on yhden paikan lisäys edellisiin vaaleihin verrattuna. Ryhmälle on ollut Tehyn hallituksessa yksi paikka. Sen jatko on kiinni liittokokouksessa käytävistä neuvotteluista.

STTK:laisen Tehyn jäsenmäärä on runsaat 140 000.