Jarmo Lintunen

Martti Korhonen tunnustaa, että EU-vaaleissa tuli turpiin

Vastuunkannossa ei pidä hätiköidä, Martti Korhonen sanoo.– Mutta jos tämä yhtä ihmistä vaihtamalla kummenee, niin minun puolestani voidaan päätös tehdä vaikka heti huomenna.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen tunnustaa, että Euroopan unionin parlamenttivaaleissa tuli turpiin.

Korhonen vastailee kipeisiin tappiota koskeviin kysymyksiin kotoaan Oulusta. Voimakas pettymys on hänen päällimmäisin tunteensa.

Vasemmistoliitolle tuli rökäletappio. Mikä meni pieleen?

– Hyvä kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Liian moni asia meni pieleen.

Sanoisitko pari asiaa?

– Ehkä se päällimmäisin viesti on, ettemme pystyneet kanavoimaan protestin kautta tulevia ääniä vasemmalle vaan ne menivät perussuomalaisille.

ILMOITUS

Olikohan vikaa ehdokkaissa tai vaaliteemoissa?

– Ei ole mitään yhtä asiaa. Kaikista asioista pitää nyt etsiä ongelmakohdat. Ehdokkaat tekivät hyvää työtä. En lähde ehdokkaita tässä moittimaan, eikä ole syytäkään. Teemoitukset ovat tietenkin sellaisia, että niitä voi aina jälkikäteen miettiä, olivatko ne oikeita vai vääriä. Mutta joka tapauksessa porukalla ne on haettu ja porukalla ne on mietitty ja porukalla ne on vahvistettu.

”Jälkeenpäin on
helppo olla viisas”

Julkisuudessa yhdeksi näkyvimmäksi vaaliteemaksi nousi tämä omatunto, puolueen ja äänestäjien omatunto. Se oli imagopolitiikkaa. Olisiko pitänyt käydä kehiin konkreettisilla räväkillä poliittisilla teemoilla?

– Jälkiviisaus on viisauksien helpoin laji. Tästä päätettiin, että tällä mennään ja ne päätökset tehtiin hyvissä ajoin. Voi tietysti miettiä, oliko se oikein vai väärin. Tuloksesta päätellen voi sanoa, että oli väärin.

– Jälkeenpäin on helppo olla viisas ja sanoa, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Mutta se mietintä on syytä käydä ja käydä kunnolla.

Et itse asettunut ehdokkaaksi. Ketkään nimekkäät vasemmistoliittolaiset eivät asettuneet Oulun seudulta tai Lapista ehdokkaiksi, ei Esko-Juhani Tennilä, ei Markus Mustajärvi eikä Martti Korhonenkaan. Pohjois-Suomi on kuitenkin Vasemmistoliiton vahvaa kannatusaluetta. Tehtiinkö tässä virhearvio?

– Ei siinä varmaan virhettä tullut tehtyä, kun kukaan näkyvistä poliitikoista ei lähtenyt mukaan. Se oli tiedossa, että kun meillä ei ole oikein näkyviä poliitikoita, niin lopputulos ei voi olla kovin hyvä. Julkisuus korostuu tässä EU-vaalissa. Kaikkia kysyttiin, mutta ketään ei voi pakottaa.

– Omalta kohdaltani arvioin tilanteen, ettei se ole puolueen puheenjohtajan paikka olla ehdokkaana, koska siinä tulee sitten niin monta muuta kysymystä vastaan pelkästään jo ehdokkaiden kesken.

”Pettymyksen tunne
on päällimmäisenä”

Otatko henkilökohtaista vastuuta tästä tappiosta ja miten?

– Totta kai tunnen vastuuta. Se tunnehan tässä päällimmäisenä tällä hetkellä on.

– Tietenkin sitä miettii, mitä olisi voinut tehdä toisin. Siihen pitää vain nyt hakea vastauksia. Mutta kyllähän tässä pettymyksen tunne on päällimmäisenä, ja voimakas.

Oletko harkinnut eroa?

– Ei tämmöisissä tunnelmissa tietenkään pidä tehdä päätöksiä, tämmöisissä asioissa. Pitää nyt muutaman yön antaa kulua ja miettiä ja analysoida tämä tilanne. Mutta jos tämä yhtä ihmistä vaihtamalla kummenee, niin minun puolesta voidaan päätös tehdä vaikka heti huomenna.

– Jos tämä on niin yksinkertaista ja helppoa. Jos ero on ratkaisu, olen siihen valmis. Minusta tuntuu vain, että tässä puolueessa on ihmisiä vaihdettu ja tilanne ei hirveästi sillä ole korjaantunut.

– Tässä nyt pitää olla realisti. Kaikki päätökset, mitkä on tehty vaaleihin lähdettäessä ovat olleet yksimielisiä päätöksiä. Niitä viisauksia olisi pitänyt sanoa aikaisemmin, jos niitä olisi ollut.

– Mutta minä henkilökohtaisesti voin kyllä kantaa vastuun, ei siinä mitään, jos homma sillä hoituu. Ei tämä minusta ole kiinni.

”Pitää miettiä ja
korjata liikkeitään”

Mitä se vastuunkanto oikeastaan on? Onko se sitä, että lähdetään nostelemaan vai sitä, että yritetään saada vielä tuhkat kipunoimaan?

– Jos joku näkee sen vastuunkannoksi, että poistuu takavasemmalle ja haukkuu muut lähtiessään, niin minusta se on vähän kummallista vastuunkantoa. Minusta vastuunkantoa on se, että osaa hakea vastauksia ja analysoida. Pitää miettiä ja korjata liikkeitään, jos on virheitä tullut tehtyä.

– Ei tämä puheenjohtajuus nyt niin erinomaista hommaa ole, että tästä pitää irvissä hampain pitää kiinni. Muutakin tekemistä kyllä elämälleni löydän, jos se sillä helpottuu tämä homma.