Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki käyttää dramaattista vertausta puolueensa tilasta.

– Meidät on nyt lyöty kanveesiin ja luvun lasku on käynnissä, mutta suuret nyrkkeilijät ovat nousseet vielä polviltaankin voittoon kehässä.

Hän sanoo, että nousuun päästään sillä, ettei odotella.

– Lähdemme rakentamaan uutta Vasemmistoliittoa jo ensi viikolla. Nyt pitää uskaltaa nostaa uusia teemoja, haastaa ja tehdä aloitteita. Ne lähtevät nuoresta sukupolvesta.

Hän aikoo kutsua ensi viikolle avoimella kutsulla porukkaa kertomaan, miten puoluetta pitää muuttaa.

ILMOITUS

– Pitää kuunnella jäseniä ja kannattajia, hän sanoo toettuaan sunnuntai-illan tyrmäyksestä.

Puolueen puheenjohtajan Martti Korhosen paneminen vaihtoon on Arhinmäen mielestä kiinni siitä, mitä mieltä jäsenistö on.

– Puheenjohtajuus ratkaistaan viimeistään vuoden kuluttua puoluekokouksessa.

Arhinmäki pitää dramaattisena myös koko vasemmiston Suomessa kärsimää tappiota, kun 13 europarlamentaarikosta vain yksi on työväenpuolueen jäsen.

– Nyt pärjäsivät ne puolueet, joiden koettiin kyseenalaistavan nykypolitiikan tai olevan moderneja. Protesti kanavoituu nyt muun muassa perussuomalaisiin, joiden tekemiset näyttäytyvät ihmisille niin, että he haastavat nykypolitiikan.

Arhinmäen mielestä ei voi syyttää pelkästään kampanjaa, kun kolmannes kannatuksesta häviää.

– Syyt ovat syvemmällä. Ensisijainen syy on se, etteivät ihmiset koe Vasemmistoliiton pystyvän luomaan muutosta.

Hän korostaa, että ei pidä vaipua uskomaan, että nykytila olisi pysyvä.

– Uuden luominen on aloitettava heti.

Hänestä vihdoin pitää nostaa epävarmojen työmarkkinoiden asiaa niin akateemisten, palvelualojen kuin julkisen sektorin pätkä-, silppu- ja vuokratyöt keskiöön ja uudistaa sosiaaliturva niin, että se vastaa tämän päivän epävarmuutta.

Myös pienyrittäjiä tulee muistaa.

– Lisäksi käytössä on vihreä kortti, joka on reilun pelin kortti. Jos meillä on nyt alla keltainen ja viimeinen varoitus, muuttuu se punaiseksi ja ulosajoksi, jolleivät otteet muutu. Ilman vihreyttä emme pärjää isoissa kaupungeissa. Sosiaalisuus ja ekologisuus pitää pystytä yhdistämään.