Jarkko Mänttäri

Kansan Uutisten pitkäaikainen media- ja kulttuuritoimittaja Arja-Anneli Tuominen kuoli viime viikonvaihteessa pitkäaikaisen sairauden saatua yllättäen nopean ja kohtalokkaan käänteen. Hän oli kuollessaan 64-vuotias.

Vain pari päivää aikaisemmin tuli tieto siitä, että Arja-Annelille oli myönnetty ylimääräinen elinikäinen sanomalehtimieseläke. Tieto eläkkeestä ei ehtinyt tavoittaa jo sairaalaan hakeutunutta Arja-Annelia.

Viime vuonna Arja-Anneli Tuominen sai Yleisen lehtimiesliiton (YLL) journalistipalkinnon, jonka antamista liitto perusteli tiiviillä katsauksella toimittajan kymmeniin työvuosiin KU:ssa. Arja-Anneli jatkoikin ansiokkaasti sitä laadukasta kulttuurijournalismia, josta Kansan Uutiset ja lehden edeltäjät tunnetaan.

Erityisenä palkinnon myöntämisperusteena oli Arja-Annelin pitkäaikainen toiminta teatterikriitikkona sekä hänen toimittamansa Nykyaikaa etsimässä -kulttuurikolumnisivu, joka avarsi lukijan kuvaa maailmastamme eri suuntiin.

Arja-Anneli tuli Kansan Uutisten palvelukseen kesätoimittajaksi Euroopan hulluna vuonna 1968. Hänet vakinaistettiin uutistoimittajaksi 1973. Monipuolista osaamistaan hän hyödynsi monia vuosia myös Uuden Naisen avustajana.

Kansan Uutisten kulttuuritoimituksessa Arja-Anneli aloitti 1990-luvun alussa. Kriitikkona hän katsoi teatteria valtavirtaa laveammin ja nosti esiin muilta kriitikoilta unohtuneita näkökulmia. Hänen arvostelunsa monipuolistivat etenkin pääkaupungin muuten varsin yksipuoliseksi käynyttä teatterikritiikkiä.

1960- ja 70-luvuilla hän osallistui myös järjestötoimintaan muun muassa Suomen demokraattisessa nuorisoliitossa.

Arja-Annelin harrastuksiin kuului myös matkustelu. Hän oli matkailutoimittajien killan jäsen. Pitempiä matkojaan varten hän otti virkavapaata. Nämä matkat suuntautuivat eri puolille maailmaa, muun muassa Etelä-Amerikkaan.

Viimeiseltä ulkomaanmatkaltaan eteläisen Espanjan Andalusiaan Arja-Anneli palasi vain noin viikko ennen kuolemaansa. Ystäviensä kanssa hän ehti tutustua paljon kävelyä vaativaan Alhambran maurilaispalatsiin selvästi nähtävästä väsymyksestään huolimatta. Arja-Anneli halusi elää täysillä loppuun saakka.

Arja-Anneli Tuominen oli reilu ja avoin ihminen sekä pidetty työtoveri, jota muistamaan jää laaja ystäväpiiri.