Jarmo Lintunen

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka puhuu raskaasta tappiosta, mutta kehottaa analysoimaan ennen johtopäätösten tekemistä.

– Edes kaikkein heikointa menestystä ennustaneet mielipidemittaukset eivät uumoilleet tällaista tulosta. Se oli yllätys, hän muistuttaa.

Ehdokasasettelussa iso pettymys oli se, että pohjoiseen ei saatu kansanedustajatason kokoavaa ehdokasta, mutta erityisesti Puhakka kuitenkin harmittelee sitä, että Helsingin ja Uudenmaan ehdokkaista puuttui tunnettu nimi.

– Etelässä tunnettuus on erityisen tärkeää. Täällä ovat myös aktiivisimmat äänestäjät, mutta emme pystyneet kilpailemaan heidän äänistään.

Puhakka arvioi, että kyselyissä Vasemmistoliittoa tukeneet jäivät vaalipäivänä kotiin tai äänestivät vihreitä ja perussuomalaisia.

ILMOITUS

– On kuitenkin liian helppo ratkaisu todeta, että äänestäjämme siirtyivät perussuomalaisten leiriin.

Puhakan mielestä ei myöskään voi sanoa, että EU-kriittisyys menestyi näissä vaaleissa.

– Sekin olisi liian hätäinen johtopäätös.

Myös vaatimuksiin puoluejohtajan vaihtamisesta Puhakka sanoo, että se olisi liian helppo ratkaisu.

– Vaihtaminen vaihtamisen ilosta ei tuo tulosta.

Tärkeämpänä hän pitää sitä, että puolueeseen saadaan roimasti lisää aktiivisia toimijoita.

– Kun ollaan valtakunnallinen puolue, ihmiset pitäisi saada innostumaan vaaliyöstä ja vaikuttamisesta.

Puhakan mielestä jo kunnallisvaaleissa alkanut kuvio sai jatkoa: perussuomalaiset ja vihreät vahvistuivat, Vasemmistoliiton lisäksi keskusta ja demarit heikkenivät. Uutta on se, että kokoomuksen hype näyttää taittuneen.

– Eduskuntavaaleissa 2011 on haaste saada uusia äänestäjiä meille tältä pohjalta.

Myös Puhakkaa järkyttää se, että Suomesta europarlamenttiin lähtee vain yksi vasemmistopuolueeseen sitoutunut parlamentaarikko.

– Lisäksi vasemmisto kärsi koko Euroopassa. Ääriryhmät ja oikeisto jyräävät ja pahimmillaan tähän jyrään liittyy fasistiasia piirteitä.

Vasemmistoliiton euroryhmä GUE-NGL pieneni 41:stä 33:een, vaikka ennusteet kertoivat noususta. Demareiden ryhmässä on nyt 159 jäsentä, kun päättyneellä kaudella heitä oli 217.

Selviytymisstrategiaa puolue pohjustaa elokuussa puoluehallituksen kaksipäiväisessä kokouksessa. Siitä jatketaan uudistumista ensi kevään puoluekokouksessa.

– Puoluekokouksesta suunnataan sitten vahvasti eduskuntavaaleihin. Myös näissä vaaleissa aloitettua puolueen yleisilmeen uudistamista täytyy jatkaa. Mutta tärkeintä on perustyö, joka tehdään kunnallispolitiikassa. Sitä pitää vahvistaa.