Vaalitulos merkitsee kylmää kyytiä tavalliselle palkansaajalle seuraavan viiden vuoden ajaksi.

Palkansaajaehdokkaat eivät menestyneet näissä vaaleissa. SAK:laisina pääehdokkaina pidetyt Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas (vas.) ja SAK:n järjestöpäällikkö Reijo Paananen (sd.) jäivät kauas kärjestä. Suokas sai 9 821 ääntä ja Paananen 7 430 ääntä.

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas.) sanoo tämän osoittavan, että suomalaiset palkansaajat eivät ole kiinnostuneita Euroopan unionin kehityksestä eivätkä ylipäänsä äänestämisestä. He eivät usko, että äänestämällä voidaan vaikuttaa.

– Vakavin uutinen tässä on se, että 60 prosenttia ihmisistä jäi äänestämättä. Veikkaan, että SAK:n jäsenistä luku on 70 prosenttia. Palkansaajat eivät näe Euroopan kehitystä tärkeänä. Tämä tässä on järkyttävintä.

Huutola näkee toisena huolestuttavana asiana sen, että valittujen parlamentaarikkojen joukossa ei ole sellaista asiantuntemusta kuin mitä kansalaisten Euroopan kehittäminen olisi vaatinut suomalaisten palkansaajien kannalta.

– Näissä vaaleissa olisi kaikkien eurooppalaisten palkansaajien kannalta ollut toivottavaa, että Suomesta olisi saatu työelämän asiantuntijoita parlamenttiin. Meillä olisi ollut annettavaa koko Euroopalle,

ILMOITUS

Huutola kuitenkin muistuttaa, että SAK ja muut palkansaajajärjestöt työelämänasioissa pyrkimään yhteistyöhön kaikkien valittujen edustajien kanssa.

EU oikeistolaistuu
– periksi ei anneta

Vaalitulos kuvaa Kyösti Suokkaan mukaan ajan tilaa. Ihmiset passivoituvat, eivätkä uskoo pystyvänsä vaikuttamaan omalla poliittisella toiminnallaan. Vasemmiston tappio merkitsee nyt sitä, että Suomen 13 parlamentaarikosta vain kahden voidaan laskea kuuluvan vasemmistoon.

– Tämä merkitsee sitä, että kyyti kylmenee. Ihmiset eivät tajua, että unionissa on koko ajan valmisteilla direktiivejä, jotka heikentävät palkansaajien asemaa.

– Keskityin omassa kampanjassani pimeään työntekoon ja nyt siinä on turha odottaa minkäänlaista suitsemista, koska Euroopan unionin päättävät elimet oikeistolaistuvat. Sama koskee tilaajavastuuta. Sekin voidaan unohtaa seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Omaa kampanjaansa hän piti positiivisena. Suokas ei aikaisemmin ole ollut missään vaaleissa ehdokkaana ja nyt tuli lähes 10 000 ääntä.

– Tavoittelin kampanjallani tavallista duunaria, mutta heitä ei vain saatu enempää liikkeelle. Siinä mielessä lopputulos oli huono.

Suokas ei kuitenkaan halua antaa periksi.

– Ay-liikkeessä tulee aina välillä turpiin, mutta emme anna koskaan periksi. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin painaa päälle. Sama koskee nyt Vasemmistoliittoakin. Isku on tullut niskaan, puistellaan vähän turkkia ja sitten taas jatketaan. Ei tässä nyt kenenkään kannata masentua ja heittää kirvestä kaivoon.