Harri Hinkka

Oppilaitos, johon pääsyä jonotetaan joka syksy

– Olisiko joku kiinnostunut vetämään sirkuskoulua? Taina Kopra oli se, joka vastasi: mikä ettei!

Tuon, 24 vuotta sitten Ratinan jumppasalilla antamansa vastauksen perua on, että Kopra on Tampereella toimivan Sorin Sirkuksen Tirehtööri.

Sorin Sirkus antaa viikoittain yli 300 nuorella ja lapselle taiteen perusopetusta sirkustaiteen alalta. Sen ”ovien” ulkopuolelle jää joka syksy kymmeniä jonottamaan, kun kurssit ovat täyttyneet.

– Asiat vaan loksahtivat tuolloin kohdalleen, kertoo Kopra oman sirkusuransa syntyvaiheista..

Hän oli tuolloin 18-vuotias ja takana oli jo pitkä kilpaura telinevoimistelijana eikä suunnitelmissa ollut enää sitä jatkaa,

Kun vielä nykyinen aviomies Jouni Kivimäki oli samanlaisessa elämänvaiheessa ja Kopran tavoin valmis kokeilemaan jotain uutta, niin… muuta ei siinä tarvittu. Parilla alkoi uusi elämä. Telinevoimistelu oli mitä parhain perusta aloittaa perehtyminen akrobatiaan ja muuhun ”sirkusteluun”.

ILMOITUS

Opiskelua
työn ohessa

Pari aloitti uuden opiskelun työtä tehden ja akrobatiasta kiinnostunutta joukkoa alkoi kerääntyä ympärille. Pian alkoi tulla esiintymistarjouksia ja yhteen sellaiseen liittyy myös ”yhtyeen” nimen syntykin.

– Olimme saaneet esiintymis- ja harjoituspaikaksemme Sorin nuorisotalon, ja erään esityksen edellä meiltä tivattiin nimeä. Meillä ei sellaista ollut, mutta joku katsoi ympärilleen ja totesi, että Sorin Sirkus se on.

Nimi on säilynyt siitä lähtien, vaikka toimipisteet ovat vaihtuneetkin tiheäänkin tahtiin. Sorin Sirkus kierteli Tampereen nuorisotaloja ja olipa sen hallussa jonkun tovin mainio, mutta liian kallis tila Koskikeskuksen kellarissakin.

Kiertelyä oli Kopran ja Kivimäen elämä muutenkin. He kävivät ammattitaitoaan kehittääkseen kurssin jos toisenkin, milloin missäkin päin maailmaa.

Kiertely päättyi vasta viisi vuotta sitten.

Oma toimitila
Nekalassa

– Ainakin kymmenen vuotta kestänyt haku päättyi, kun löysimme Nekalasta nykyisen toimitilamme.

Nykyään Sorin Sirkuksen tukikohta on entisessä tehdaskiinteistössä, jota laajennettiin korkealla maneesihallilla. Sirkuksella on nyt harjoitus- ja esiintymiskäytössä 430-paikkainen maneesihalli, jossa voidaan tehdä sirkustaidetta jopa 13 metrin korkeudessa.

Taina Kopra muistaa kiittää Tampereen kaupunkia ja opetusministeriötä. Ilman niiden suopeata suhtautumista (tarkoittaa rahallista tukea) ei halliprojektia sen paremmin kuin koko toimitila-asiaakaan olisi ollut mahdollista toteuttaa.

Toiminta on tällä hetkellä Kopran mielestä hyvällä mallilla, sillä oma, sopiva toimitila tuo siihen vakautta.

Sorin Sirkus on tarjonnut kymmenille nuorille ponnahduslaudan ulkomaisille sirkusareenoille ja sirkusalan oppilaitoksiin. Osa on kouluttautunut ohjaajiksi, ja jotkut ovat löytäneet ammatin sirkuksen läheltä muun muassa maskeerauksesta ja valosuunnittelusta.

Ennen kaikkea sirkus on ollut ja on sadoille lapsille ja nuorille upea harrastus.

Mukana
Euroviisuissa

– Tietenkin talous on aina tällaisessa toiminnassa tiukka ja rahaa tarvitaan enemmän kuin sitä on käytössä.

Kopran mukaan julkisen vallan tuen ohella Sirkuksen rahoituksen on tietenkin taannut se, että sen toiminta on tullut niin laajalti hyväksytyksi – mitä kasvava kysyntä todistaa.

– Oppilasmaksut, kurssitoiminta, esiintymispalkkiot, oheismyynti, yritystilaisuudet, luettelee Kopra Sorin Sirkuksen tulolähteitä.

Tiedossa ei kovinkaan yleisesti vieläkään taida olla se, että Suomen Euroviisuissa huikeita esityksiä Helsinki Areenan katon rajassa yleisön päällä tehneet akrobaatit olivat Sorin Sirkuksen tyttöjä ja poikia.