Jarmo Lintunen

Kannatus laski alle kuuden prosentin

Vasemmistoliitto sai jännittää pitkälle ääntenlaskennan lopulle eurovaalitulosta, joka päätyi puolueelle karvaaksi pettymykseksi.

Puolueen ykkösehdokas, turkulainen kansaedustaja Annika Lapintie jäi ensimmäiseksi läpimenijöiden ulkopuolelle, kun Suomen 13 uuden europarlamentaarikon nimet olivat selvillä. Puolueen kokonaiskannatus jäi 5,9 prosentin. Se oli 3,2 prosentin tiputus edellisestä eurovaaleista

-Murskaava tappio, totesi puolueen varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki tulosta vaalivalvojaisissa Helsingin Kaisaniemessä.

-Se edellyttää sitä, että meidän pitää rakentaa uusi puolue. Vasemmiston arvoille on tilausta, mutta Vasemmistoliitto ei pysty osoittamaan ihmisille olevansa sellainen, että sitä olisi syytä äänestää.

Vaalien suurin voittaja oli odotetusti Perussuomalaiset, joka ponkaisi lähes kymmenen prosentin kannatukseen ja lähettää puheenjohtajansa Timo Soinin europarlamenttiin. Toinen voittaja oli Vihreät, joka tuplasi parlamentaarikkomääränsä kahteen. Lisäksi kristillisdemokraatit pääsi europarlamenttiin perussuomalaisten vanavedessä. Voittajiin voi laskea myös RKP:n, joka se säilytti europaikkansa ja ohitti Vasemmistoliiton kannatuksessa.

Vasemmistolla meni kokonaisuudessaan huonosti, sillä myös SDP hävisi. 17,6 prosentin kannatuksella se menetti 3,6 prosenttiyksikköä ja yhden parlamentaarikon paikan. Lisäksi suurimpana europuolueena säilynyt kokoomus menetti kannatustaan, samoin keskusta.