Elokuvat

Gran Torino. USA, 2008. Ohjaaja: Clint Eastwood. Pääosissa: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang.

Clint Eastwood on reissussa ”kerran vielä, pojat” -periaatteella ohjaamansa urbaanin jännitysdraaman sankarina.

Sunnuntaina 79 vuotta täyttävä Hollywood-stara on sanonut tämän jälkeen keskittyvänsä vain ohjaamiseen, mikä kuulostaa kohtuulliselta. Aikansa kutakin, osoittaa myös Clintin jäähyväisrooli, jos se nyt sellaiseksi jää.

Eastwoodmaisen kiireettömän, vivahteikkaan, karskilla huumorilla maustetun ja jäntevästi kerrotun draaman nimi viittaa päähenkilön hellimään autoon vuosimallia -72. Sen suhteen teini-ikäinen naapurin poika (Bee Vang) tekee virheliikkeen myös siinäkin mielessä, että vanhan jäärän toinen rakkaudella vaalima klassikko on M-1 kivääri.

Tarinan perusainekset ovat selkeät. Päähenkilö on Korean sodan muistojensa vielä(kin) riivaama eläkeläinen, naapurustossa asuu aasialaisia maahanmuuttajia. ”Menneisyyden haamut kuriin” ja ”Ei rasismille” kelpaavat tasavahvasti leffan motoksi.

Totisuus ja tunteikkuus käyvät tapahtumissa käsikynkkää siten, että Eastwoodin filmografian valossa asian voi sanoa näinkin: Likaisen Harryn viimeinen veto, on aika siirtyä Hiljaisille silloille – onhan Gran Torinon päähenkilö myös leskimies.