Kuluttajien luottamus talouteen vahvistui toukokuussa selvästi, mutta yrityksissä on edelleen synkät mielialat. Tosin niissäkin näkymien heikkeneminen pysähtyi.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin toukokuisessa mittauksessa kuluttajien luottamus etenkin koko maan talouden tulevaisuuteen seuraavan vuoden sisällä koheni selvästi alkuvuoden ja huhtikuunkin lukemista kaikissa muissa ammatti- ja väestöryhmissä paitsi maanviljelijöiden keskuudessa.

Luottamus yhä
alhaisella tasolla

Vaikka työttömyyden edelleenkin uskottiin heikkenevän, näkymät senkin suhteen muuttivat selvästi myönteisemmiksi huhtikuusta.

Kuluttajabarometrin yhteislukema nousi nyt selvästi plussalle 7,5 pisteeseen oltuaan miinuksella tai nollan tuntumassa viime vuoden lokakuusta lähtien.

Elinkeinoelämän keskusliiton mittaamien eri alojen luottamusindikaattorien lasku näyttää pysähtyneen, mutta ne olivat toukokuussa edelleenkin hyvin alhaisella tasolla.

ILMOITUS

Teollisuudessa tuotannon arvioidaan lähikuukausina edelleen hieman heikkenevän, vaikka laskuvauhti on alkuvuodesta hidastunut. Teollisuudella on runsaasti käyttämätöntä kapasiteettia. Vain runsas kolmasosa yrityksistä kertoi toimivansa täydellä höyryllä.

Rakennusalalla luottamusindikaattori nousi hieman huhtikuusta, mutta on edelleen erittäin alhaisella tasolla. Työntekijöiden määrän odotetaan edelleen pienenevän nopeasti, vaikkakaan ei yhtä paljon kuin vielä huhtikuussa arvioitiin.

Palvelualoillakin luottamusindikaattorin lasku pysähtyi, mutta myynnin uskotaan edelleen lähikuukausina vähenevän. Vähittäiskaupassa oli samanlaiset tunnelmat.

Suomalaisten yritysten tunnelmat ovat palvelualoja lukuunottamatta EU-maiden yritysten joukossa synkimmästä päästä.