Lehtikuva/ Mikko Stig

STTK:n Mikko Mäenpää noussee virkapelin ratkaisijaksi

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava seisoo yhtenäisenä oman valtakunnansovittelijaehdokkaansa takana. Akavan ehdokas virkaan on järjestön edunvalvontayksikön päällikkö Markku Lemmetty.

– Hänellä on virkaan vaadittava pätevyys ja lähes kolmenkymmenen vuoden kokemus niin työehtosopimusneuvotteluista kuin tulopoliittisista neuvotteluista, Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen perusteli keskiviikkona Akavan liittokokouksen yhteydessä.

Viljanen tyrmää väitteet siitä, että 59-vuotias Lemmetty olisi virkaan liian vanha. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on esittänyt toiveen, että valtakunnansovittelijan olisi voitava hoitaa virkaa vähintään kaksi nelivuotiskautta.

– Ikäni puolesta tähän ei ole esteitä, Lemmetty totesi.

Lain mukaan valtakunnan sovittelijana voisi toimia 68-vuotiaaksi asti.

ILMOITUS

Akava epäilee
Metsämäen osaamista

Kilpa valtakunnansovittelijasta äityi keskusjärjestöjen väliseksi nokitteluksi SAK:n entisen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen ilmoitettua, ettei hän hae virkaa. Ihalaisen valinnalle olisi ollut Akavan, STTK:n ja myös työnantajakentän tuki.

Tilanne on johtamassa siihen, että toimihenkilökeskusjärjestö STTK on valinnassa vaa’ankieliasemassa, koska muilla keskusjärjestöillä on omat ehdokkaansa.

SAK on ilmoittanut asettuvansa järjestön elinkeinoasioiden päällikön Janne Metsämäen taakse. Akavan Viljasen mielestä hänellä ei kuitenkaan ole riittävästi osaamista työehtosopimuksista, sovittelusta ja työoikeudesta.

Vaikka virka on julkisessa haussa, käytännössä valtakunnansovittelijan valitsevat kolmen palkansaajakeskusjärjestön SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajat.

Näin on, koska nyt on niin sanotusti palkansaajakentän vuoro asettaa valtakunnansovittelija.

Lain mukaan viimeinen sana on kuitenkin valtioneuvostolla, joka nimittää valtakunnansovittelijan työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) esityksestä työmarkkinajärjestöjä kuultuaan.

Palaveri ensi
viikon alussa

Viljasen mukaan palkansaajakeskusjärjestöjen kolme puheenjohtajaa pitävät kokouksen valtakunnansovittelijan valinnasta ensi viikon alussa. Päivämäärää ei ole vielä sovittu. Palaverin piti ennakkotietojen mukaan olla jo tällä viikolla.

Hakijoiden joukossa ovat Metsämäen ja Lemmetyn lisäksi muun muassa koulutusrahaston entinen toimitusjohtaja Jarmo Tammenmaa, Merimies-unionin puheenjohtaja Simo Zitting sekä SAK:n päälakimiehenä toiminut Jorma Rusanen, joka on nyt johtajana palkansaajajärjestöjen toimistossa Brysselissä.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää on ollut matkoilla, eikä ole vielä halunnut ilmaista kantaansa valtakunnansovittelijan valintaan.