Nuorisoasuntoliiton asumisen ABC työskentelee nuorten asunnottomuuden ehkäisemiseksi.

Tällä hetkellä nuorten tietämys vuokralaisten oikeuksista ja velvollisuuksista on aika heikkoa. Nuorisoasuntoliiton (NAL) asumisen ABC-projektin tavoitteena on lisätä nuorten tietämystä asumiseen liittyvissä asioissa.

– Tämä on todellista asunnottomuuden ennaltaehkäisyä, jolla pyritään saamaan koko ikäluokka tietoiseksi asumiseen liittyvistä asioista, kertoo asumisen ABC -projektityöntekijä Tiina Kupari.

Hanke on käynnistynyt viime vuoden elokuussa ja päättyy tämän vuoden syyskuussa.

– Olemme koonneet opetusmateriaalia, ja olen itse kiertänyt kouluissa testaamassa sitä pilottikouluissa.

Hankkeen tarkoituksena on ollut kehittää materiaaleja, jotka toimivat niin, että sekä opinto-ohjaajat, opettajat, että oppilaat voivat niitä hyödyntää. Tarkoituksena on, että nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistykset voivat jatkossa pitää oppitunteja muun muassa kouluissa ja työpajoilla. Paikallisyhdistykset ovat lähteneet hyvin mukaan projektiin.

ILMOITUS

– Etenkin lastenkodeista itsenäistyville tämä on huomattu hyvin tärkeäksi, huomauttaa Kupari.

Internetistä löytyvää materiaalia voivat käyttää niin opettajat ja opinto-ohjaajat kuin nuoretkin. Nettisivujen interaktiivisessa osiossa seikkailee Aapo-tonttu, jonka avulla nuoret pääsevät tutustumaan vuokra-asumiseen.

Ajankohtainen
huoli juuri nyt

Projekti on ajankohtainen juuri nyt, koska nuorten maksuhäiriöt ovat kasvaneet tasaisesti viimeisen viiden vuoden ajan. Yhtenä suurena syynä tähän pidetään otettavien pikavippien määrää. Pikavippejä myönnetään vuosittain noin miljoona kappaletta ja niitä otetaan eniten 20–28-vuotiaana. Tämän vuoksi asumistaitojen ja taloudenhallinnan opetusta pitäisi lisätä, toisen asteen oppilaitoksissa.

Usein juuri toisen asteen koulutuksen jälkeen muutetaan omaan kotiin.

– Nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa valtakunnallisesti yli 50 prosenttia ja Helsingissä 80 prosenttia. Tämä on vaikuttanut muun muassa siihen, että ammattikouluja suljetaan pienillä paikkakunnilla ja opinnot keskitetään suuriin kaupunkeihin. Tämän vuoksi täytyy käytännössä muuttaa kotoa pois. Emme kuitenkaan opeta tätä yläasteella, koska emme halua suositella sitä, että 16-vuotiaat muuttavat pois kotoa, Kupari sanoo.

Kevään abiturientit, Sami Piironen ja Sirkku Miikkulainen ovat kuuluneet pilottihankkeen piiriin.

– Tunneilla opittiin vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista. Jotain jo tiesin, kun veli on muuttanut kotoa pois. Kuten sen, että kannattaa käydä vuokranantajan kanssa tekemässä kuntotarkastus, ettei kukaan huijaa, Piironen sanoo.

– Sen opin, että on oikeus asua vuokraamassaan kämpässä. Heti ei voida potkia ulos. On kolmen kuukauden asumisoikeus vielä sen jälkeen, kun sopimus on irtisanottu, hän lisää.

– Siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun muuttaa tuli tosi pitkä lista. Toisaalta jos ei ole valmis ottamaan asioita huomioon, niin ei varmaan ole valmis muuttamaan omilleenkaan, Miikkulainen toteaa.

Omaan kotiin muuttamisessa nuoria mietityttää eniten raha.

– Ja kotitöiden osuus, kun kaiken joutuu tekemään itse, Piirainen lisää.

Opinto-ohjaaja Riitta Valkonen pitää opetusta tärkeänä.

– Opetusta pyritään jatkamaan koulussa. Nuoret ottavat tietoa paremmin vastaan joltain muulta kuin opettajalta, Valkonen toteaa.

Nuorisoasuntoliitto on valtakunnallinen nuorten asumiseen keskittynyt järjestö. Asumisen ABC:hen voi tutustua osoitteessa www.asumisenabc.fi