Timo Kiiskinen: Chet. Mufarang 2009.

Timo Kiiskinen on tehnyt kauniisti tunnelmoivan albumin Chet. Nimestä voi jo päätellä, että se liittyy melankolisen laulujazzin mestariin Chet Bakeriin (1929–1988).

Kiiskisen Chet on mallikas otanta Bakerin tuotannosta. Taidokkaan musiikillisen osaamisensa lisäksi Kiiskinen paljastuu huippusuomentajaksi. Suomennokset noudattavat ihailtavasti – jopa sanatarkasti – alkuperäistekstejä. Sävelten ja sanojen yhteinen tunnelma soi saumattomasti.

Chet kuulostaa ajattomalta easyjazzilta ja samalla vanhanaikaiselta. Tekee mieli jopa kysyä, onko se enää cool tässä ajassa.

Monen kuuntelukerran jälkeen levyn melodiseen pehmeyteen ja rytmiä korostamattomaan kiireettömyyteen tottuu – tai sille oppii vanhojen levyjen tavoin uudelleen.

ILMOITUS

Rytmin korostumattomuus on tietoinen valinta. Hääriihän levyn taustoilla suomalaisen uuden rytmimusiikin mestareita aina pianossa istuvasta Tuomo Prättälästä lähtien.

Itse kuulin Kiiskisen Chet-kokonaisuuden ensimmäisen kerran sen neitsytkonsertissa Saariselällä 2005 Tunturibluesissa. Silloinen tilauskonsertti oli sovitukseltaan enemmän rytmimusiikkia.

Tiedustelin paikan päällä Kiiskiseltä, tallennettiinko Chet-konsertti, julkaistaanko siitä levy. ”Ei, ei ole mitään suunnitelmaa. Kai se oli nyt tässä”, sanoi aina niin vaatimaton Kiiskinen.

Hienoa, että se ei jäänyt siihen. Joku huomasi sen hienouden.

Kiiskisen intiimi Chet koskettaa ja kestää, kunhan sen ensin päästää sisään.

Kiiskinen on eräs aliarvostetuimpia suomalaisia laulajia ja lauluntekijöitä – jos häntä arvioi yleisösuosion ja tunnettavuuden perusteella.

Muusikkopiireissä Kiiskinen on arvostettuja ykkösjätkiä. Siitä osoituksena hän näyttää aina saavan levyillensä kulloiseenkin tyyliin sopivasti maan ykkösluokan muusikot. Prättälän lisäksi nyt on mukana muiden muassa Verneri Pohjola, Seppo Kantonen ja Antti Lötjönen, tuottajana Janne Haavisto.

Chet on laskujeni mukaan Kiiskisen yhdeksäs oma albumi. Oma suosikkini vanhoista levyistä on vuonna 1994 julkaistu Vieraat maat, joka jo näytti Kiiskisen kyvyt rytmimusiikkia ymmärtävänä tulkitsijana.

Omien albumeittensa lisäksi Kiiskinen on esiintynyt muiden muassa rytmihaitaristi Veli-Matti Järvenpään levyillä.