Jyväskylän taidemuseo

Järjestyksessään 12. kansainvälinen grafiikkatriennaali tuo taidegrafiikan uudet tuulet kesäksi Jyväskylään.

Jyväskylän taidemuseon Holvissa avautuu 12. kesäkuuta Graphica Creativa 09 -tapahtuma, joka esittelee ajankohtaisia kansainvälisiä näkökulmia taidegrafiikkaan.

Luova grafiikka ei tunne rajoja. Syyskuun lopulle asti esillä olevassa näyttelyssä perinteinen grafiikka yhdistyy tilataiteeseen, valokuvaan, videoon, tanssiin, musiikkiin, kirjallisuuteen sekä japanilaiseen taidemuotoon, origamitaiteeseen, eli paperintaitteluun.

Näyttelyyn mukaan tulevat graafikot ovat tehneet yhteistyötä muun muassa muusikon, tanssijan, kirjailijan, kivisepän, sosiaalihistorioitsijan ja jopa taidekriitikon kanssa.

Jyväskylän taidemuseon intendentin Jukka Partasen mukaan Graphica Creativa ruokkii tällä kertaa monia aisteja, sillä mukana on liikkuvaa kuvaa, valoa ja ääntä. Kävijä voi nauttia pohjoisen metsän hiljaisuudesta tai kuvitella olevansa keskellä Lontoon kaupunkihulinaa.

Partanen yllyttää ihmisiä saapumaan näyttelyyn avoimin mielin, sillä grafiikka on nykyisin todella paljon muutakin kuin vain kehystetty taulu seinällä.

ILMOITUS

Avoimeen kansainväliseen kutsuun saapui runsaat 120 hakemusta, joista Jyväskylässä on esillä 20 projektia.

Mukana on yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteensä 65 graafikkoa, jotka tulevat Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Iso-Britanniasta, Irlannista, USA:sta, Kanadasta ja Koreasta.

Yli puolet näyttelyyn tulevista teoksista toteutetaan nimenomaan Graphica Creativaa varten. Monen teoksen lopullinen muoto nähdäänkin vasta näyttelyn avautuessa kesäkuussa.

Luova Grafiikka ry perustettiin Jyväskylässä vuonna 1974. Yhdistyksen tarkoituksen on ensisijaisesti järjestää kansainvälisiä taidegrafiikan näyttelyitä Jyväskylässä. Lisäksi se pyrkii edistämään kansainvälistä kuvataiteiden vuorovaikutusta ja harjoittamaan taidealan tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Yhdistykseen kuuluu kaksi varsinaista jäsentä, Alvar Aalto -seura ja Suomen Taidegraafikot, joilla on edustuksensa yhdistyksen hallituksessa. Lisäksi yhdistyksessä on mukana myös henkilöjäseniä.

Luova Grafiikka ry:n järjestämä Graphica Creativa on Pohjoismaiden vanhin kansainvälinen taidegrafiikan triennaalinäyttely, joka järjestetään Jyväskylässä joka kolmas vuosi. Aloitteen näyttelystä teki viitasaarelainen taidegraafikko Matti Waskilampi talvella 1973.

Graphica Creativan myötä Jyväskylästä on muodostunut merkittävä grafiikan keskus. Vuonna 1978 perustetusta Grafiikan pajasta on kehittynyt kansainvälisestikin tunnettu Jyväskylän Grafiikkakeskus, joka tarjoaa taidegraafikoille monipuolisia työtiloja ja järjestää vaihtuvia grafiikkanäyttelyitä.

Vuonna 1981 Jyväskylään sijoitettiin pysyvästi Suomen Taidegraafikoiden arvokas kokoelma, johon kuuluu yli runsaat 5 000 vedosta noin 250 suomalaiselta taiteilijalta.