Jussi Joentausta

Anna Kontulan tiistaina julkistetun kirjan Tästä äiti varoitti aloittavan raiskauskuvauksen synnyttämä kohu on käynnistänyt spekulaatiot siitä, ketkä ovat raiskaaja ja tämän uhri. Tekstissä raiskaaja on ”tunnettu poliitikko”, jonka henkilöllisyyden sekä lehdistö että moni eduskunnassa tuntuu arvaavan. Useat kansanedustajat puhemies Sauli Niinistöstä lähtien vaativat torstaina nimen julkistamista.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen ja kaupunginvaltuutettuna Tampereella toimiva Kontula ei aio kertoa raiskaajan sen paremmin kuin uhrinkaan nimeä.

– En kommentoi yksittäisiä ihmisiä, ajankohtia tai tapahtumia, hän sanoo. Hän ei myöskään kerro, onko ollut tekemisissä uhrin kanssa kohun synnyttyä.

– Kirjan tarinat koostuvat yhteensä 15 naisen kokemuksista. Kuvaamani raiskaussessio on myös koottu useista raiskauksista. Olen etsinyt kirjoituksessa keskivertoa. Ei ole olemassa täsmälleen sellaista uhria tai raiskaajaa kuin mitä tarinassa kuvataan.

Raiskaajan ammattiin Kontula ottaa tämän verran kantaa:

ILMOITUS

– Vuosittain tuhansia raiskaajia jää päätymättä edes poliisin tietoihin saatikka, että he saisivat tuomion. Kun on kyse näin isosta porukasta, onko ihme, jos joukossa on yksi poliitikkokin?

Kontula toteaa, että jos joku nostaa nimiä esiin, tämä joku varmaan vastaa seurauksista omasta puolestaan.

– En ole ilahtunut tästä tilanteesta enkä tiedä, onko tämä kenenkään hallinnassa.

Kontula oli valmistautunut jonkinlaiseen kohuun kirjansa ympärillä, mutta kohun koko yllätti.

– Kokemukseni mediasta ei ehkä ollut riittävän laajaa. En juurikaan kuluta kohujulkisuudesta eläviä lehtiä.

Kirjoitat toveriseksistä. Viittaako se vasemmistoon?

– En viittaa siinä mihinkään tiettyyn puolueeseen.

– Pidän kiinni siitä, mitä olen viime päivät toistanut. Yritän tuoda tarinassa esiin, minkä takia raiskauksista ei voi puhua ja jos puhuu, miksi käy niin, että uhrista tulee rangaistu.

– Halusin kirjoituksellani herättää keskustelua seksuaaliseen väkivaltaan liittyvästä vaikenemisen pakosta. Jos ainoa toimintatapa aina on olla hiljaa, eihän se ole hyvä yhteiskuntamalli.

– Ihmiset yleensä näyttävät luulevan, että kun raiskataan, sitten uhri vain menee ja kertoo asiasta poliisille ja sitten annetaan raiskaajalle tuomio. Jos asia olisi näin, tätä kirjoitustani ei olisi alunperin edes tarvinnut kirjoittaa.

Kontula haluaa synnyttää keskustelua oikeuslaitoksen roolista seksuaalisen väkivallan tapauksissa.

– Kun oikeuslaitos selvästikään ei toimi raiskaustapauksissa niin, että oikeus toteutuisi, pitäisikö rangaistusten sijaan hakea muita keinoja raiskauksen estämiseksi.