Jarmo Lintunen

Enkelin siivittämä Vasemmistoliitto säätelisi markkinoita

Omatuntosi ajattelee kuten me.

Tällä ajatuksella Vasemmistoliitto aikoo varmistaa europarlamentaarikon paikkansa. Puolue esitteli torstaina vaalikampanjansa ilmeen Helsingissä: Omantunnon asiaa pienen enkelitytön ja sympaattisen sinisen riiviön kera, kaikki pinkillä pohjalla.

– Omatunto on vasemmistoliittolainen, sanoi puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen. Hän totesi tämän viittaavan siihen, että Vasemmistoliiton linjaukset noudattavat ihmisten enemmistön omantunnon ääntä.

Korhonen sanoi ihmisen kaipaavan turvallisuutta, työtä, tuloa, ihmisarvoa ja perusoikeuksia.

– Ne pitää ihmisellä olla riippumatta syntyperästä tai varallisuudesta, hän sanoi.

Korhonen arvioi, että turvallisuus ei tarkoita vain sotilaallista turvallisuutta.

ILMOITUS

– Siihen liittyvät myös muun muassa ympäristöasiat, tasa-arvo ja demokratia. Erityisesti ihminen kaipaa sosiaalista turvaa, Korhonen filosofoi.

Markkinoiden
valtaa säädeltävä

Omatuntoteemalla puolue korostaa myös rahoitusmarkkinoiden sääntelyn tarvetta. Myös päästöjen vähentäminen ja Itämeren suojelu ovat omantunnon asioita.

Vasemmistoliitto toteaa, että talouskriisin lisäksi nyt on voitettavana ympäristökriisi.

– Ilmastokriisi on tosiasia eikä sitä voi vähätellä talouskriisillä, Korhonen totesi.

EU-politiikassa se tarkoittaa, että markkinataloudelle annetun vallan hintaa maksetaan nyt ympäristön ja demokratian kustannuksella.

– Markkinat ovat ottaneet liikaa valtaa EU:ssa. Valtaa on otettava niiltä pois.

Hän paheksui sitä, että talouden etu on antanut oikeuden toimia vastoin omaatuntoa.

– Me teemme kuten omatunto sanoo. Miksi muut eivät tee? hän kysyi.

Jännitystä
loppuun asti

Eurovaalikampanjoinnissa Vasemmistoliitto keskittyy imagomainonnan sijaan ehdokkaisiinsa. Tavoitteena 350 000 euron vaalibudjetilla on uusia puolueen parlamentaarikon paikka, jonka pitkäaikainen parlamentaarikko Esko Seppänen jättää. Ehdokkaita on 20, 10 miestä ja 10 naista.

Selkeä ykkösnimi puolueen ehdokaslistalta kuitenkin puuttuu.

Puoluesihteeri ja eurovaaliehdokas Sirpa Puhakka sanoikin, että vasta tulosten selvittyä tiedetään, kuka on Vasemmistoliiton edustaja. Siinä on se etu, että varman läpimenijän puuttuessa kilpailutilanne on aito.

Puolueen varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki muistutti eurooppalaisen vasemmiston nousujohteisesta kehityksestä. Ennusteiden mukaan Vasemmistoliittoa lähellä olevien puolueiden ryhmä näyttää nousevan europarlamentin neljänneksi ryhmäksi suuruusjärjestyksessä. Menestystä odotetaan erityisesti Saksassa, Hollannissa, Portugalissa ja Kreikassa.

– Vahva ryhmä tuo hyvät mahdollisuudet toimia, hän sanoi.

Omaatuntoa voi testata verkossa osoitteessa http://www.testaaomatuntosi.fi