Utsjokilainen nykyjoikaaja Ulla Pirttijärvi käy vahvasti Wimme Saaren jalanjäljissä. Viime keskiviikkoiltana April Jazzissa Rinneradion solistina esiintynyt Pirttijärvi luotasi vahvoissa tulkinnoissaan syvää saamelaista musiikkiperinnettä.

Pirttijärven joiku istui hyvin Rinneradion teknojazziin. Rinneradiohan on tehnyt aiemmin yhteistyötä ajoittain villeihin ambient-kokeiluihin yltäneen Wimme Saaren kanssa.

Pirttijärvi tuli aikoinaan tunnetuksi saamepoppia esittäneestä Angelin tytöt -yhtyeestä, mutta hän on jo yli kymmenen vuotta tehnyt omaa syvällisempää nykysaamelaista etnomusiikkia.

Leppävaaran sellosalin konsertissa Pirttijärvi esitti parin traditionaalisen joiun lisäksi mieliin painuvia omia sävellyksiään. Yksi vaikuttavimmista oli edesmenneen saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapään runoon tehty Ajan joiku.

Shamanistisia
ulottuvuuksia

Rinneradion toisena solistivieraana oli lyömäsoittaja Teho Majamäki. Hän toi teknoryskeestä huolimatta musiikillisesti pehmeästi soivaan Rinneradioon riipaisevia ja kovia soundielementtejä.

ILMOITUS

Rinneradion nykykokoonpanoon ovat jo pitkään kuuluneet puhallinsoittaja Tapani Rinteen lisäksi elektroniikasta vastaava Verneri Lumi ja oivaltavasti soittava lyömäsoitintaiteilija Juuso Hannukainen. Nimenomaan Hannukainen tavoitti Pirttijärveä säestäessään joikuun liittyviä shamanistisia ulottuvuuksia.

Pole Stars on Rinneradion juuri julkistettu uusi albumi. Siinä vierailevina ihmisääninä kuullaan joikaajia Ulla Pirttijärveä ja Wimme Saarta sekä kurkkulaulaja Imre Peemotia.

April Jazzin telttamusiikin aloitti blueskitaristi Erja Lyytinen yhtyeineen. Rinneradion konsertista ehdin paikalle, kun lavalla jo rytki yhdysvaltalaisen nykysoulin tähti Angie Stone. Iso ammattitaitoinen yhtye puski ilmoille varsin löysää yökerhomusiikin äänimattoa Stonen tumman äänen alle.

Angie Stone esiintyi osaavasti, mutta mistään erityisen loistavasta keikasta ei voi puhua. Stonen äänivarat ja taito riittäisivät kunnianhimoisempiinkin yrityksiin, mutta suuri yleisö ei ehkä pysyisi perässä.