Parhaillaan vietettävän sydänviikon tarkoituksena on muistuttaa terveiden elintapojen merkityksestä. Niiden yleistyminen johtaa myös useiden muiden kansansairauksien vähenemiseen.
Suomalaisista aikuisista yli puolet ja nuoristakin joka kolmas ovat ylipainoisia. Elämäntavat yleensä kuten ravitsemus, ja perimä, joka on arviolta kolmasosa väestöllä, yhdessä aiheuttavat aiheenvaihdunnan häiriöön liittyvät sairaudet: ylipainon, aikuistyypin diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen.
Laihduttamisen ja painonhallinnan kannalta ratkaisevaa on se, että näläntunne pysyy aterian jälkeen poissa mahdollisimman kauan. Jos laihduttaminen on jatkuvaa kärsimysnäytelmää päivästä toiseen, se harvoin onnistuu.
Keskeistä on veren insuliinin hallinta. Jos insuliinipitoisuus pysyy ihannealueella, elimistö pääsee käsiksi varastorasvaan ja paino alenee. Kun syödään päivän mittaan pieniä aterioita ja välipaloja, tasainen ravintoaineiden saanti varmistuu, insuliini pysyy hallinnassa, veren glukoosi on vakaa, näläntunnetta ei tule ja ajatukset pysyvät kirkkaina koko päivän.
Terveellinen ruokavalio on helppo ja vaatii vain pieniä muutoksia aikaisempiin ruokailutottumuksiin. Mitään ihmedieettejä ei tarvita. Ylilipainon ohella sydämen vihollinen on tupakka. Hyvänä kakkosena seuraa runsas alkoholinkäyttö. Maksakirroosi ja keuhkosyöpä ovat olleet kasvussa.
Länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates sanoi jo yli kaksituhatta vuotta sitten: ”Lääke olkoon ruokamme ja ruoka lääkkeemme.”