Like/Timo Forss

Kauko Röyhkän uusin teos Kesä Kannaksella on suomalainen sotakirja, joka sijoittuu kesään 1944.

– Sota kiinnostaa niin minua kuin monia muitakin ihmisiä. Uskon, että sotaromaaneja tullaan kirjoittamaan toisesta maailmansodasta vielä minun kuolemanikin jälkeen, Röyhkä sanoo.

– Sodassa ihmisten arvomaailmat ja inhimillisyys ovat koetuksella. Se on kuin painajainen. Itse sitä miettii, että miten olisi toiminut siinä tilanteessa.

Kirjan taustatyönä Röyhkä luki muun muassa kaukopartiokirjoja.

– Faktat voi aina laittaa mahdollisimman oikeiksi, mutta tarina kuitenkin on tärkein. Romaanin täytyy toimia romaanina, hän täsmentää.

ILMOITUS

Rock-identiteetti

Kaukopartiosta on havaittavissa yhteys rock-kiertueeseen. Siitä löytyy samanlainen yli-ihmisyyden henki, jossa toimitaan omien sääntöjen mukaan. Etenkin kirjan päähenkilö Antti Kaskisuo edustaa omissa maailmoissaan elävää, itseään yli-ihmisenä pitävää tyyppiä. Kaskisuo käyttää samalla tavoin yhteisöä hyväkseen kuin rocktähdetkin.

– Kirjan kirjoittamiselle oli myös psykohistoriallisia syitä. Minusta on kiinnostavaa miten suomalaisia miehiä on tulkittu, halusin tuoda tässä oman näkökulmani esille. Sodan käyneet miehet ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

– Suomalaisuuden ymmärtämiseen sota liittyy voimakkaasti, ja kirjailijan tehtävä on aistia näitä fiiliksiä. Tällä hetkellä on voimassa sellainen uusisänmaallinen paatos. Tämä näkyy muun muassa näissä veteraaneja kiittävissä leijonapaidoissa, joita myydään joka torin kulmalla. Jos veteraanien kiittäminen johtaa muukalaisvihaan, niin se ei enää ole hyvä juttu. Tämä minun juttuni on täysin objektiivinen, Röyhkä sanoo.

Kesä Kannaksella poikkeaa Röyhkän aiemmasta tuotannosta erityisesti tekstin pelkistetyssä niukkuudessa.

– Tämä kirja on erilainen kuin aikaisemmat kirjani, koska olin tehnyt tästä ensin elokuvakäsikirjoituksen. Halusin tehdä siitä trillerimäisen, sieltä tarttui mukaan tietynlainen minimalismi. Romaaniksi kirjoittaessa laajensin etenkin henkilöhahmoja, ja lisäsin kotirintamakohtauksia.

Elokuvaa Röyhkä on suunnitellut yhdessä Aku Louhimiehen kanssa, mutta se saattaa olla vuosien projekti.

Oikeaa ja väärää

Kirjan päähenkilöllä Kaskisuolla on tavallaan kahden naisen dilemma: kaapattu neuvostosotilas ja lomilla tavattu puotipuksu.

– Kaskisuon suhde naisiin on sellainen, että hän tarttuu kaikkiin tilaisuuksiin ja ottaa minkä saa. Kaskisuo tulee köyhistä oloista ja koittaa päästä parempiin piireihin, hän tuntee tietynlaista alemmuutta ja haluaa kostaa sen rikkaammille.

– Kirjan lopussa, kaikkien tapahtumien jälkeen ei voi tehdä muuta, kuin tavata Jumalan. Nämä eivät ole omia käsityksiäni, minulla ei ole mitään suuria aatteita mihinkään suuntaan, sen kun ollaan vaan ja eletään, Röyhkä toteaa.

– Halusin kirjaan loppukohotuksen, sota on ankeaa ja täynnä kamalia tapahtumia. Tahdoin kirjan loppuvan sellaiseen elämä voittaa -ajatukseen.

Tulevaisuudessa Röyhkä aikoo jatkaa sekä musiikin että kirjallisuuden parissa, mutta tällä kertaa Turusta käsin.

– Nyt on edessä muutto Turkuun, haluan vaihtaa maisemaa ja haluan kodin, Röyhkä toteaa.