Miesten jalkapallomaajoukkue on kovan paikan edessä huomenna Walesissa, kun Cardiffissa pelattavasta ottelusta on napattava kolme pistettä. Muuten MM-karsintojen loppuvaiheesta tulee Huuhkajille turhan kivinen tie. Tällä hetkellä Suomella on plakkarissaan neljä pistettä. Jos Suomi ottaa turpiinsa lauantaina, on Venäjä pakko voittaa kotona ja myös Saksalta on otettava pisteitä vieraissa.

Vastassa nyt olevat John Toshackin nuoret suojatit ole mitään heittopusseja. Joukkueen riveistä löytyy myös kokemusta: Manchester Cityn kärkimies Craig Bellamy ja Fulhamin laituri Simon Davies. He voivat taidoillaan horjuttaa Suomen puolustusta, joka on onneksi permanenttikunnossa.

Suurempi ongelma piileekin Huuhkajien keskikentällä, kun sekä Mika Väyrynen että Teemu Tainio ovat sairastuvalla. Paluun maajoukkueeseen nöyrin mielin tehnyt Alexei Eremenko paikkaa hyvin, mutta tilanne voisi olla parempikin. Varsinkin hyökkäyspeli ja pelin rakentaminen tuottavat nimittäin harmaita hiuksia valmentaja Stuart Baxterille. Hän on ajanut Suomen maajoukkueeseen aktiivisempaa pelitapaa, josta on jo nähty väläyksenomaisesti hyviä enteitä esimerkiksi Saksa-ottelussa viime syksynä.

Mutta onko siitä apua, kun Walesin puolustuksessa luutivat muun muassa Tottenhamissa kannuksia keränneet Gareth Bale ja Chris Gunter? Laitapelistä Suomen osalta todennäköisesti vastaavat yli kolmikymppiset Joonas Kolkka ja Jonatan Johansson saavat olla todella liukkaalla tuulella ohittaakseen nämä nuorukaiset ja saadakseen pallon Mikael Forssellille pussitettavaksi.

Mutta mistäpä sitä tietää, jos kaksosten isäksi juuri tullut Kolkka pääsisikin pistämään itse pallon verkon perille maajoukkuepaidassa? Viimeisestä kerrasta kun on yli viisi vuotta. Toisaalta verkon venytyksestä saattaa vastata viime aikoina hurjassa vireessä ollut Shefki Kuqi, joka tosin todennäköisesti pääsee kentälle vasta vaihdosta – kuten myös Jari Litmanen.

ILMOITUS

Elinehto Suomelle on se, että kontrolli otetaan haltuun alusta alkaen. Kokeneiden pelaajien on määrättävä rytmi pelissä. Sinivalkoisilla on kyllä kaikki mahdollisuudet ja tunnelmaa tuo yli tuhat paikalle matkustavaa kannattajaa. Lauantaina on tehtävä paikoista maalit ja elettävä hetkessä.

Tämän tietää myös vastustajan hyvin tunteva Stuart Baxter. Hän tietää, että Walesin nuori joukkue hakee vimmalla paikkaa arvoturnauksiin. Viimeksi vuonna 1950 MM-kisoissa esiintynyt kotijoukkue on varmasti kovaa valuuttaa lähivuosina, koska lähinnä Championshipissa pelaavat nuorukaiset kasvavat korkoa tulevaisuutta varten. Sen sijaan Suomen paikka on tässä ja nyt.

Joten vakioriville kuuluu suora kakkonen Wales-Suomi -ottelussa, vaikka tasoero maiden välillä ei ole suuri. Elämän ja kuoleman kamppailussa sinivalkoinen kokemus ottaa voiton walesilaisesta nuoruudesta. Toisessa sumujen saarten lauantain matsissa pisteet jäävät kuitenkin kotiin. Slovakia tuskin mahtaa mitään Englannille, vaikka harjoitusottelun paineettomuudesta johtuen joku saattaisi ennustella toisenlaistakin lopputulosta. Ykkönen.

Sen sijaan rakas naapurimaamme Ruotsi saattaa tehdä yllätyksen Portugalin vieraana. Kotijoukkueelta puuttuu riveistä muun muassa Chelsean Deco ja puolustaja Paulo Ferreira. Ykkönen, joka varmistetaan kakkosella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 28.3. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1, 2(1), X(2), 1(2), 2, 1(2), 2, 2, 1, 1(X), 1(X), 1.