Lehtikuva/ Konstantin Chernichkin

Konkurssikypsän Ukrainan johtajat keskittyvät laman hoitamisen sijasta toistensa syyttelyyn.

Talouskriisiä potevassa Ukrainassa pääministeri Julija Tymoshenko ja presidentti Viktor Jushtshenko eivät ole kansalaisten yleisen käsityksen mukaan kuukausiin keskittyneet maan talouskriisin hoitamiseen vaan ovat käyneet presidentinvaalikampanjaa ja syytelleet toisiaan.

Ukrainan parlamentin puhemies Vladimir Litvin varoitti muutama päivä sitten, että vaalikampanja saattaa päättyä yhden ehdokkaan vangitsemiseen. Hän viittasi kiistaan yhdentoista miljardin kaasukuutiometrin kohtalosta, jota selvittää Ukrainan turvallisuuspalvelu.

Kaasu kuului venäläiselle RosUkrEnergolle ja sen oli määrä siirtyä Ukrainan valtion omistamalle Naftogazille eli pääministeri Tymoshenkon määräysvallan piiriin. Myös Jushtshenkon virkailijat vahvistavat, että kaasu siirtyi Naftogazille.

Viime viikolla Ukrainan turvallisuuspalvelun virkailijat yrittivät takavarikoida Naftogazin ja yhden sen tytäryrityksen kaasukauppaa koskevia tulliasiakirjoja Tymoshenkon virastoista, mutta eivät löytäneet niitä. Ukrainan turvallisuuspalvelun varajohtaja Valeri Horoskovski epäilee asiassa korruptiota.

Nyt pelätään, että jos dokumentteja ei löydetä, Naftogaz menettää mahdollisuudet tehdä Gazpromin kanssa sopimuksen kaasun viennistä Eurooppaan.

ILMOITUS

Korruptiota ja
oligarkkeja

Tymoshenkon hallitus ei pelkää turvallisuuspalvelun uhkauksia. Tymoshenkon ryhmän kansanedustajien mukaan varajohtaja Horoskovski huijaa ja hänen uhkailunsa ovat absurdeja.

YK:n Ukrainaa käsittelevän raportin mukaan Ukrainan turvallisuuselimissä rehottaa korruptio, jota ei edes yritetä rajoittaa. Ei siis ole selvää, mihin Horoskovski uhkailuillaan pyrkii. Haluaako hän ehkä jotain palvelusta pääministeriltä?

Pääministeri Tymoshenko väittää, että presidentti Jushtshenko ajaa kaasukiistassa ystävänsä, oligarkki Dmytro Firtashin etuja. Firtash omistaa yhden RosUkrEnergon Sveitsissä rekisteröidyistä yrityksistä.

Jo vuosia on epäilty, että presidentti on osallinen Firtashin kaasubisneksessä. Huhutaan, että oligarkista tulee Jushtshenkon ensi tammikuun presidentinvaalien kampanjan pääsponsori.

Jos hallituksen alainen Naftogaz pystyy osoittamaan, että viime vuonna halvemmalla ostettu kaasu kuuluu sille, Tymoshenkon ei tarvitse maksaa korotusta energian hinnasta yksityisille toimittajille. Tämän johdosta hänellä on mahdollisuus säilyttää suosionsa presidenttikilvassa.

Kiova ei usko
konkurssiin

Ukrainassa on lamatunnelma. Monet pankit eivät ole auki. Toisissa on vain luukkuja, joilta voi nostaa rahaa 500 dollarin edestä. Jo syksyllä pankit alkoivat rajoittaa kansalaisten lainanottoa.

Helmikuun lopulla luottokelpoisuutta tutkiva Standard&Poor arvioi Ukrainan luottokelpoisuuden alimmaksi Euroopassa. Analyytikot arvioivat, että vuoden alusta lähtien Ukrainan kansantulo on laskenut jo 20 prosenttia.

Viime vuonna Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) pidätti Ukrainalta sille myönnetyn 16,4 miljardin dollarin lainan. Kiova sai siitä vain 4,5 miljardia dollaria. Nyt Ukraina pyytää Venäjältä viiden miljardin dollarin lainaa, jota on luvattu harkita.

IMF:n mukaan Ukrainan parlamentin viime vuonna hyväksymä budjetti on epärealistinen. Maan hallitus samoin kuin monet analyytikot arvioivat, että finanssilaitosten pelot ovat liiallisia eikä konkurssi uhkaa maata.

Tänä vuonna Ukrainan on maksettava ulkomaisille velallisilleen 2,3 miljardia dollaria korkoja lainoistaan. Tammikuussa maan valuuttareservi oli 28 miljardia dollaria.

Pääministeri Tymoshenkon mukaan maailmantalouden kriisi on koskettanut Ukrainaa, mutta ei enempää kuin muitakaan maita. Ilmeisesti Tymoshenko ei nyt ehdi pohtia maan talousvaikeuksia, jotka eivät häntä henkilökohtaisesti kosketa.

Ensi vuoden tammikuussa Tymoshenko saattaa nousta Ukrainan presidentiksi. Vaalitiedustelujen mukaan häntä kannattaa 25 prosenttia ukrainalaisista, hänen nykyistä vihollistaan Jushtshenkoa 7 prosenttia ja alueiden puolueen johtajaa Viktor Janukovytshia 23 prosenttia.

Tymoshenkoa varmasti hermostuttaa Horoskovskin uhkaus siitä, että yhden ehdokkaan vaalikampanja saattaa päättyä vankilaan. Toisaalta Tymoshenko varmasti tietää, että rahalla voi hoitaa monenlaisia asioita, myös turvallisuuspalvelun virkamiehiä.