hanasaari

”Elämän, kuoleman ja surun pohdintaa kauniisti rakennetuissa kehyksissä” kiteytti tuomaristo Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon Grand Prix’n saajan, paraguaylaisen Pablo Lamarin elokuvan Kuulen huutosi (2008).

Kotimaisen elokuvan alle 30-minuuttisten sarjan pääpalkinnon voitti Panu Heikkilä elokuvallaan Luola (2008). Heikkilän fiktio kertoo uusperheessä asuvasta neljätoistavuotiaasta Ilarista. Ilarin äiti ja äidin uusi mies yrittävät kasvaa yhteen työtä tekemällä, mutta Ilarille uusi isä ei kelpaa.

Kotimaisen sarjan yli 30-minuuttisten sarjan voitti 1,5-tuntinen Annika Grofin dokumentti Liikkumavara (2009). Se kertoo eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan työskentelystä keväällä 2008.

”Elokuvan aihe voi tuntua monista ikävystyttävältä, mutta lopputulos on intensiivinen ja intohimoinen tutkielma ontuvasta demokratiasta”, tuomaristo lausui.

Risto Jarva -palkinto annettiin Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen ohjaamalle kokeelliselle dokumentille Hanasaari A (2009). Hanasaaren suuren voimalarakennuksen purkua kuvatessaan se on visuaalisesti upea ja koskettava teos kaupunkikuvan muutoksesta.

Kokeellisen elokuvan kansainvälisen LAB10-sarjan pääpalkinnon voitti ruotsalainen Johannes Nyholm animaatiollaan Sagan om den lille dockpojken (2008).