Kasvatuksella on merkityksensä

Sarjakuvataiteilija Gene käänsi Kullervon tulevaisuuden muotoon. Futuristisessa tarinassa Kullervo on irokeesipäinen androidi, joka esikuvansa mukaisesti saa tyrittyä kaiken.

– Ihmisillä on hyvin voimakkaat mielipiteet Kalevalasta, vaikka sitä ei ole luettukaan. Halusin kokeilla, voisiko Kalevalan toteuttaa sarjakuvana siten, että taustalla kulkee alkuperäinen teksti. Näin kirjaa voi lukea kahdella tavalla, konteksti tähän päivään on selvästi nähtävillä.

– Tämä versio on raju, mutta niin on alkuperäinen Kalevalakin, Gene toteaa.

Provosoivaa kapinaa

KULLERVON synty on pitkällisen prosessin tulos. Ensimmäiset luonnokset syntyivät jo 1992, piirrosjäljessä onkin nähtävissä nuoren miehen kapinaa.

– Olin työtä aloitellessani 25–26-vuotias, kyllä siinä on paljon tahallista provosointia mukana. Albumissa esiintyvä alastomuus ei kuitenkaan ole seksuaalista vaan se on ihan luonnollinen tilanne.

ILMOITUS

KULLERVO oli tarkoitus painaa jo kymmenen vuotta sitten, mutta apurahojen puuttumisen takia se jäi pöytälaatikkoon.

– Kymmenen vuotta sitten annoin aiheesta paljon lehtihaastatteluja. Vierailin Voimala -ohjelmassakin kertomassa kirjasta. Ihmisten ihmetys oli aika suuri, kun kirja ei sitten ilmestynytkään.

Viime syksynä Gene kaivoi teoksensa uudelleen esiin pöytälaatikosta ja sen painatusprojekti oli hyvin nopea.

– Harvoin saa mitään näin valmista käsiinsä, mitään korjauksia ei tarvinnut tehdä. KULLERVO meni suoraan painoon, kertoo Liken Nora Varjama.

Tyylillisesti KULLERVO on kyberpunkkia.

– Tyylisuunta syntyi sen aikaisista elokuvista, kuten Blade Runnerista. Halusin kritisoida sitä ja tehdä vähän kieli poskella, koska siihen aikaan aiheeseen suhtauduttiin niin vakavasti, Gene sanoo.

– Sarjakuvassa pohditaan myös sitä, että mitä jos Helsinki on tulevaisuuden Karjala? Ihmiset muuttavat pois ja kaupunki autioituu.

Tuttu tarina

Kullervon tarinaan ei ole vaikea samaistua maassa, jossa alkoholismin ja rähinän perinne ei osoita laantumisen merkkejä. Kullervo onkin yksi kansallisarkkityypeistämme, jonka syntyä ja toimintaa voimme seurata ympärillämme päivittäin.

– Kalevalasta aihetta valitessa tähän päätyminen ei ollut vaikeaa, Kullervolle luontaista toimintaa löytyy omasta suvustakin.

– Amerikkalaisista elokuvista meille on syntynyt kuva antisankareista, joiden pahoille teoille on aina joku hyväksyttävä syy. Kullervo kuitenkin on ihan aito antisankari, jonka teoille ei löydy mitään oikeutusta.

– Omalla tavallaanhan tämä on ajaton teema. Kuten Väinämöinen lopuksi rautalangasta vääntää, kaltoin kohdellusta lapsesta ei kovin tasapainoista aikuista kasva, Gene sanoo.