Pekka Helminen

Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (kok.) esittää 800 000 euron satsausta kaupungin valtuustosalin uudelleen muokkaukseen.

Kaupunginhallituksen jäsen Rauno Artesola (vas.) sanoo, että alle 100 000 euroa valtuuston äänentoistotekniikan parantamiseen saa riittää.

– Ei tarvita ”tanssisalia”, Artesola kiteyttää.

Pukkisen esitys tarkoittaisi sitä, että nykyiset kiinteät kalusteet korvattaisiin pinottavilla huonekaluilla. Valtuustosali voitaisiin muuttaa juhlahuoneistoksi kokousten välillä.

Artesolan mukaan Turun linna riittää kaupungille arvotilaisuuksien järjestämiseen. Hallitus pui Pukkisen esitystä kokouksessaan eilen illalla.

ILMOITUS

Artesola pitää kaupunginjohtajan esittämää satsausta kohtuuttomana verrattuna kaupungin taloudellisiin voimavaroihin. Samalla summalla kahta lopetettavaa sivukirjastoa pidettäisiin hengissä seitsemän vuotta.

– Turkuhalli maksaa kaupungille yli 800 000 euroa vuosittain. Vuodesta 1995 lähtien halli on tuottanut kaupungille lähes kahdeksan miljoonaa euroa tappiota, Artesola vertailee.

Porvarillinen meno tarkoittaa Artesolan mukaan Turussa sitä, että juhlahuoneistoihin ja jääkiekkoon kaupungilla on varaa rahaa käyttää samalla, kun peruspalveluista karsitaan.

Artesola myöntää, että valtuustosalin kokoustekniikassa on parantamisen varaa.

– Yleisölehterillä ei välttämättä kuule, mitä valtuutettu puhuu.

Pöytämikrofoni ei välitä seisaallaan pidettävän valtuutetun puhetta puhetta kunnolla.

– Äänestystilanteissa on myös esiintynyt häiriöitä.

Valtuustosalin tekniikka on Artesolan mukaan aikansa elänyt. Sen uudistaminen kuitenkin riittäisi.

Artesola arvelee, että Pukkisen kaavailema kokolattiamattojen poisto ja korvaaminen alta paljastuvan parketin korjaamisella ei välttämättä kuuluvuusongelmia poistaisi. Päinvastoin hän laskee kovan pinnan vain heikentävän akustiikkaa mekaanisten kolinoiden lisääntyessä.

Turun kaupungintalo oli alkujaan Charles Bassin suunnittelema ravintola Seurahuone. Se muutettiin nykyiseen käyttöönsä 1880-luvulla.

Valtuustosali rakennuksen toisessa kerroksessa on entistä ravintolatilaa. Ensimmäisessä kerroksessa ovat toimineet Turun maistraatti ja käräjäoikeus. Tilat on kunnostettu sittemmin mm. valtuustoryhmien huoneiksi ja edustustiloiksi.

Uusrenessanssia edustava rakennus oli alunperin uusklassisistinen.

Aurajoen ja Aurakadun kulmaan sijoittuva, kooltaan vaatimaton talo jää helposti huomaamatta. Sen edustalla on parkkipaikka. Kaupunki kaavailee alueen ehostamista toripuistikoksi.

Kortteliin on suunniteltu lisärakentamista ja maanalaisia parkkitiloja.