Lehtikuva/ Mikko Stig

PAU:n Vilkuna pelkää jopa kuuttasataa irtisanomista

Suomen postipalveluista vastaavassa Itella-konsernissa on meneillään rajut yt-neuvottelut. Viime vuonna yhtiössä oli neuvottelujen piirissä runsaat 1 300 sellaista työntekijää, joiden kohdalla neuvottelut voivat johtaa irtisanomiseen tai osa-aikaistamiseen.

– Vuoden 2009 alusta on käynnistyi 380 hengen yt-menettely konsernin taloushallinnossa ja it-toiminnoissa. Siellä vähentämistarve on 80 henkilöä, Posti- ja logistiikkaunionin (PAU) puheenjohtaja Esa Vilkuna kertoo.

Maanantaina käynnistyivät lisäksi 465 työntekijän yt-neuvottelut kehä III:n varrella sijaitsevassa logistiikkakeskuksessa. Niiden tarkoituksena on lomauttaa koko väki enintään 60 päiväksi tämän vuoden aikana.

– Logistiikkakeskuksessa on tulossa ensimmäinen sen puolen isompi lomautus.

Hallitus voisi
suitsia neuvotteluja

– Tänä vuonna on käynnistetty jo kaikkiaan 860 hengen yt:t. Ennestään keskeneräisiä on noin 1 000 hengen osalta.

ILMOITUS

Kaikkiaan Itellassa on Vilkunan mukaan meneillään lähes 2 000 työntekijän yt-neuvottelut. Kesken on etenkin toimipaikkojen eli postikonttorien neuvotteluja. Vilkuna pelkää, että lisääkin on tulossa, ”jos tätä politiikkaa jatketaan”.

– Minua kauheasti kiinnostavat voimakaksikko Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen edellytykset yritysmaailmalle, että näissä tilanteissa pitäisi pitää malttia, Vilkuna sanoo.

Hän kyselee, onko puhe vain jargonia vai onko ajatus edellyttää samaa sataprosenttisesti myös valtion omistamalta yhtiöltä.

– Heillä pitäisi periaatteessa olla tässä enemmän määräysvaltaa kuin puhtaasti yksityisellä sektorilla.

Postimiehet
eduskunnan portaille

Vilkunan mukaan jopa 600 saattaa saada potkut Itellasta ennen kuin yt-neuvottelut on saatu loppuun. Hän pelkää etenkin postikonttoreiden lopettamisia.

Vilkunan mukaan konttoreita lopetetaan koko ajan ja siirretään alihankkijoille.

– Vuoden 2008 alussa listalla oli 170 lopetettavaa konttoria. Tämän vuoden loppuun tavoite on vielä 130. Nämä ovat jo isompia, koska pienempiä on matkan varrella lopetettu, Vilkuna sanoo.

– Katse kääntyy nyt omistajan suuntaan ja sen tulostavoitteisiin.

Olisi mietittävä, onko myymäläverkon alasajo järkevää tässä maailmantilanteessa.

Samaan aikaan ollaan leikkaamassa myös varhaisjakajien työaikoja tunnilla.

Tilanteeseen tuskastunut PAU suunnittelee mielenosoitusta eduskunnan portaille.

– Sellainen on kehitteillä joskus keväällä.