Elvytys- ja lamapuheet ovat nyt jokapäiväistä kuultavaa. Vielä ennen syksyn kunnallisvaaleja hallitus vakuutti kansalaisille maan talouden olevan hyvässä kunnossa ja ettei valtion velanotolle ole välitöntä tarvetta. Nyt vajaan puolen vuoden jälkeen olemmekin joutuneet toisenlaiseen todellisuuteen, puhutaan valtion kassakriisistä, velanoton tarpeesta ja mahdollisuudesta aina 30 miljardiin saakka.

Tällaisen näkymän luulisi saavan kansalaiset miettimään viime vuosien hallitusten harjoittamaa talouspolitiikkaa, että tuliko elettyä tuhlaajapojan tavoin, kun ei varauduttu kestämään paremmin maailmanlaajuisen globalisaation ja oman maan taantuman tai laman eteemme nostamia uhkaavia näkymiä.

Käsitykseni on, että pääministeri Matti Vanhasen johtamien hallitusvuosien aikana Hyvinvointi-Suomen tuloksen veivät ja saivat maan varakkaimmat kansalaiset. Vanhasen edelliseen hallitukseenhan osallistui myös SDP.

Viime vuosien Suomen johtamisesta lainaan kolumnisti Aarno Laitisen kannanottoa muut lehdet palstalla (HS 8.2): ”Sitä johtavat kokoomuksen historiattomat kauppakamarinulikat, jotka laman alla poistavat hyväosaisilta omaisuusverot, perintöverot ja metsäverot tai jakavat arvonlisävapautuksia elintarviketeollisuudelle ja kokoomuslaisille pienyrittäjille sekä järjestävät ylimääräiset eläkkeet ja piiat seurapiirirouville”.

Tähän Laitisen listaan lisäisin vielä SDP:stä monta asiaa, joilla on valtakunnallisesti mielestäni suuri merkitys.

ILMOITUS

Pääomatulojen saajat ja verotus on päästetty kohtuuttomasti hyötymään, samoin suurituloisimmat veronalennusten myötä prosenttilinjalla.

SDP ei käy tehokkaasti pääoman vastaista taistelua, eikä tuloerojen kaventamisen puolesta. Perusturvaan se suhtautuu laimeasti, liian myönteisesti valtion omaisuuden myyntiin sekä valloillaan olevan pimeän talouden valvonnan resurssien lisäämiseen.

Kun olen seurannut tarkoin eduskunnan kyselytunteja torstaisin, niin jää harmittamaan, että SDP:n kansanedustajien kysymykseen valtiovarainministeri on usein vastannut niin, että miksi tuota esitystänne ette toteuttaneet hallituksessa ollessanne? No tällaisista letkautuksistahan on vastuussa SDP.

Maan rikkaimmat ottivat kansantulostamme silloin kun valtion kukkarossa oli mistä ottaa. Ja hallitus tietenkin avitti asian näin hoitamista. Viimeisin tässä mielessä tehty teko on työnantajilta poistettu kansaneläkemaksu. Nyt on valtion kassa tyhjä, puhutaan vain sen rahoittamisen keinoista, erinäisten verojen korottamisista, jopa valtion velan lisäämisestä.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kolmen suurimman puolueen puheenjohtajien haastattelussa mielestäni ottaa kantaa ja etäisyyttä noiden vuosien puolueensa harjoittamaan politiikkaan. On kyllä aihettakin.