Jarmo Lintunen

Pohjoismaisen yhteistyön nimikkeen alla tunnutaan nyt puuhasteltavan varsin sotaisin meiningein. Ollaan laatimassa oikein yksityiskohtaisempaakin ”päiväkäskyä”. Ensimmäiselle tilalle on nostettu seuraava asia:

Ehdotus 1. Sotilas- ja siviilihenkilöstöstä koostuva vakauttamisyksikkö. ”Perustetaan sotilas- ja siviilihenkilöstöstä koostuva pohjoismainen vakauttamisyksikkö sijoitettavaksi valtioihin, joissa tarvitaan kansainvälistä toimintaa vakavien sisäisten levottomuuksien tai muiden kriisitilanteiden vuoksi. Yksikön tehtävänä on vakauttaa tilannetta ja sen jälkeen järjestää olosuhteet sellaisiksi, että poliittiset prosessit ja valtio voivat toimia. Yksikköön kuuluu sekä siviili- että sotilashenkilöstöä.”

Tämä saattaa tuntua äkkiä katsoen kovasti rauhalliseltakin asialta, mutta tarkemmin kun tuotakin kappaletta tutkailee, löytyy siitä oikeastaan jo valloitussodan aiesopimus: ”vakauttamisyksikkö sijoitettavaksi valtioihin”.

Hiukan tuosta tulee mieleeni G.W. Bushin ”vakauttamisyksikön” perinjuurin onneton tunkeutuminen Irakiin. Näinkö Pohjoismaissa ollaan sitten ilman YK:n lupaa ja oikeutusta ”sijoittumassa” valtioihin, joissa tarvitaan ulkopuolisia pyssymiehiä ”kansainväliseen toimintaan”.

Ensin sitä itsekseen määritellään, että tuo tai tuo valtio on sellainen ”vakavien sisäisten levottomuuksien” valtio, ja sitten ei kun joukolla sisään pommien ja ohjusten kanssa. Ihan kuin Irakiin noin vain ja televisiot mukana?

Tämä on yksi esimerkki siitä, mitä meidän sotahaukkamme ovat kaavailemassa ”rauhantöiksi”. Näistä asioista löytyy 13 konkreettista kohtaa ulkoministerimme (kokoomuksen poikia, kuten Häkämieskin…) blogista.

Mihin nämä porvaripojat ovat meitä taasen kuskaamassa? Eikö Nato-hinku jo riitä? Vai onko tämä jokin uusi savuverho natottamiselle?