Jarmo Lintunen

Tuomo Prättälä julkaisi toisen soololevynsä

Tuomo Prättälä on kulkenut pitkän matkan lyhyessä ajassa. Vajaa kolmekymppinen muusikko on ehtinyt tällä vuosikymmenellä esiintyä ja levyttää sellaisissa yhtyeissä kuin Emma Salokoski Ensemble, Quintessence, Q-continuum, Ilmiliekki Quartet, Huba ja MP4 – ja vielä samanaikaisesti.

Kokoonpanot liikkuvat pääasiassa rytmimusiikin, jazzin ja soulin vaiheilla ja niissä Prättälä tuli tunnetuksi lahjakkaana kosketinsoittajana. Sooloartistiksi ryhtyminen vaati pohtimista, kun oli soittanut vuosia bändien riveissä. Prättälän My Thing -levy (2007) sai kuitenkin erinomaisen vastaanoton ja voitti sekä Femma-, että Emma -palkinnon.

– Vaikka olin jo Q-Continuumissa ollut laulajana, siinäkin oli selkeästi enemmän bändi-idea. Niinpä piti vähän pohdiskella sitä ja tutkia miltä se tuntuu. En ollut aluksi yhtään varma tuliko ensimmäisestä hyvä levy, että onko minusta sooloartistiksi. Mutta aika pian tuli se fiilis, että kyllä tätä varmaan kannattaa jatkaa, Prättälä pohtii juuri painosta tullut uusi levy kädessään.

Uuden Tuomo Reaches Out For You -levyn nimi-idea kuulosti tekijän mukaan samaan aikaan kornilta ja mahtavalta, joten se oli pidettävä. Nimi juontuu levyn kappaleesta Reach Out For You, jonka sisällöstä tuli myös kattoteema koko levylle. Siinä käsitellään yleismaailmallisesti ihmissuhteita ja solidaarisuutta.

– Suurin osa levyn biiseistä kertoo kahden ihmisen välisistä suhteista, mutta niistä monessa on jonkinlainen ajatus toisen ihmisen koskettamisesta jollain tasolla, joko fyysisesti tai henkisesti ja että peilaa itseään toisen kautta. Siinä on solidaarisuusläppä, monet niistä biiseistä voi laittaa sen kädenojentamis-otsikon alle.

ILMOITUS

Englannin kieli oli alusta saakka selvä valinta sanoituksiin, sillä se sopii soololevyjen soul ja funk -tyylilajeihin ja suurin osa hänen lempimusiikistaan on englanninkielistä. Uutta levyä äänitettiin pitkään, lähes koko vuoden 2008 ajan ja jotkut kappaleiden sovituksista kasvoivat mahtipontisiinkin mittoihin.

– Pähkäilin levyn kappalejärjestyksen kanssa aika pitkään ja lopulta se päätyi niin, että kaikki roisimmat biisit on siellä alkupäässä ja levyn loppua kohden se lipuu sellaiseen isoon viihdeorkesterimeininkiin. Minä diggaan siitä ratkaisusta, että ihan eka laulu on sellainen jossa olen soittanut melkein kaikki soittimet itse, paria torvea lukuun ottamatta. Levy lähtee kasvamaan ja loppupäässä, Reach Out For You -kappaleessa on yhdeksäntoista soittajaa. Se tavallaan samaan aikaan rauhoittuu ja kasvaa.

Aika riittää moneen
kokoonpanoon

Monissa kokoonpanoissa soittaminen tekee elämästä välillä kiireistä, mutta helpottaa toimeentuloa. Tuomo Prättälä kertoo voineensa viime vuosina kieltäytyä sellaisista tarjouksista, joihin pahassa rahapulassa olisi joutunut suostumaan.

– Vaikka onkin niin paljon kaikkia noita hommia, aion tänä keväänä lomailla aika paljon. Viimeisen viiden vuoden aikana olen pitänyt ehkä kaksi parin viikon lomaa, muuten ollut koko ajan enemmän tai vähemmän duunissa. Asiat ovat nyt sellaisessa vaiheessa, ettei ole hirveää stressiä, että olisi pakko painaa töitä.

– Kyllä välillä on sellaisia tilanteita, että aikataulujen kanssa tulee päällekkäisyyksiä ja joihinkin hommiin pitää hoitaa tuuraajia, mutta useimmiten ne saadaan kuitenkin sumplittua.

Prättälä on äänittänyt paljon kappaleita, jotka eivät päätyneet uudelle levylle ja seuraavan soololevyn valmisteleminen olisi mahdollista jo tänä vuonna. Hän on kiinnostunut tekemään akustisempaakin musiikkia tulevaisuudessa.

– Mutta en ole ihan varma jaksanko jatkaa heti tähän perään. Minä valkkasin tälle levylle kappaleita, jotka olisivat linjassa ensimmäisen levyni kanssa. Vielä julkaisemattomissa kappaleissa on enemmän singer-songwriter tai jopa country -vaikutteita ja lauluja jotka saattavat olla sanoituksellisesti synkempiä. Olen innostunut hirveästi viime aikoina akustisista kitaroista ja tällaisesta kaikesta pienestä ja sievästä.

Jazz-kokoonpano Ilmiliekki Quartet on menossa kesällä Kanadaan ja syksyllä saattaa olla tiedossa keikkoja Euroopassa.

– Meillä on sivuprojekti, jossa Emma Salokoski laulaa ruotsinkielisiä lauluja ja Ilmiliekki säestää niitä, ilmiliekkityylillä. Todennäköisesti tehdään Ilmiliekin levy tässä keväällä.