Lehtikuva/ Matti Björkman

Osinkojen maksu on usein suurin yksittäinen menoerä

Yrityksille on kaikin keinoin koetettu turvata mahdollisuudet saada rahoitusta toimintansa pyörittämiseen. Keväällä osingonmaksu on useissa yrityksissä suurin menoerä ja hankittu raha voikin valua omistajille.

Firmat eivät tarvitse ulkopuolista rahoitusta vain investointeihin vaan aivan jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen. Kun rahoitusmarkkinat vielä toimivat, käyttöpääomaa lainattiin pankeilta, isompiin yrityksiin myös suoraan sijoittajilta.

Nyt etenkin isot yritykset ovat etsineet rahaa muun muassa työeläkeyhtiöiltä. Yrityksillä on oikeus lainata työeläkeyhtiöiltä takaisin niille maksamansa eläkemaksut. Lainanoton syytä ei tarvitse selitellä. Korko on toki maksettava ja vakuuksien on oltava kunnossa.

Työeläkelainoja ei pitkään aikaan nostettu paljoakaan. Mutta viime vuoden lopulla suomalaisyhtiöt ottivat niitä noin kolme miljardia euroa. Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoo lainoja otettavan edelleen, vaikka vauhti onkin hidastunut.

ILMOITUS

Lainat otetaan yleensä 5–7 vuodeksi. Yhtiöille takaisinlainatut rahat ovat pois eläkeyhtiöiden muusta sijoitustoiminnasta.

Orionin eläkerahat
osinkoihin

Keväällä maksettavat osingot ovat monelle yritykselle suurin yksittäinen menoerä. Monessakaan firmassa yhtiöön tulevasta rahavirrasta ei pystytä sellaisia summia irrottamaan vaan osinkojen maksuun on hankittu lyhytaikaista rahoitusta. Sen saanti on nyt tiukoilla.

Orion on erittäin vakavarainen yritys, jolla ei edellisvuoden lopussa ollut nettovelkaa käytännössä lainkaan. Se on pitkään jakanut suurin piirtein koko tuloksensa osinkoina. Näin se tekee tänäkin vuonna, kun se maksaa huhtikuun toinen päivä osinkoja 134 miljoonaa euroa, 98 prosenttia konsernin tuloksesta.

Viime vuoden lopulla Orion nosti Euroopan investointipankista 100 miljoonan euron pitkäaikaisen lainan, jonka se oli aikaisemmin neuvotellut valmiiksi. Lisäksi se nosti vuodenvaihteen molemmin puolin kahdesta suomalaisesta työeläkeyhtiöstä yhteensä vajaat 50 miljoonaa euroa pitkäaikaisia työeläkelainoja.

Yhtiön talousjohtaja Jari Karlson kertoi pörssianalyytikoille tulosjulkistuksen yhteydessä, että lainoista pieni osa käytettiin investointeihin, mutta lähinnä ne otettiin varmistamaan osingonmaksu. Yhtiö ei ollut varma, että lyhytaikaista rahoitusta pankeista tai muualta olisi maksuhetkellä varmasti saatavissa.

Karlsonin mukaan yhtiö voi maksaa lainat poiskin myöhemmin syksyllä, jos käteisen tarvetta ei enää ole.