Lehtikuva/ TARIQ MAHMOOD

Pakistan antoi periksi talebaneille:

Sharia-laki on ollut Swatin laakson kapinallisten tärkein vaatimus, mutta luvatun tulitauon kestävyydestä on silti epäilyksiä.

Pakistanin Luoteisen rajamaakunnan viranomaiset ja talebanilaisen ryhmän edustajat pääsivät maanantaina Peshawarissa sopuun islamilaisen sharia-lain palauttamisesta verisen kapinan kohteena olleeseen Swatin laaksoon.

Talebanit ilmoittivat tutkivansa sopimusta ja päättävänsä sen jälkeen pysyvään tulitaukoon ryhtymisestä. He olivat sunnuntaina julistaneet kymmenen päivän väliaikaisen tulitauon.

Maakuntaviranomaisten mukaan mikään islamin kanssa ristiriidassa oleva laki ei maanantaista lähtien ole enää pätevä Malakandin piirikunnassa, johon Swatin laakso kuuluu.

Maulana Fazlullahin johtamat taleban-mieliset ryhmät käynnistivät kapinan loppuvuodesta 2007. Maulana on Pakistanissa ja Keski-Aasiassa käytetty nimitys uskonnollisesta johtajasta, erityisesti madrassassa eli koraanikoulussa oppinsa saaneesta.

Fazlullahin joukot ovat saaneet käytännössä valtaansa koko Swatin laakson maaseudun, ja hallituksen joukoilla on vain sen pääkaupunki Mingora.

ILMOITUS

Swatin kapina on erityinen uhka Pakistanin hallitukselle, koska laakso sijaitsee keskellä Pakistanin pohjoisosaa ja maan pääkaupungista Islamabadista on sinne vain puolentoistasataa kilometriä. Vielä muutama vuosi sitten Swat oli Pakistanin tärkeimpiä matkailualueita, talviurheilukeskus ja kesällä vauraan väen pakopaikka kaupunkien kuumuudesta.

Swat ei ole suoraan yhteydessä toiseen talebanien hallussa olevaan Pakistanin alueeseen eli ns. heimoalueilla sijaitseviin Pohjois- ja Etelä-Waziristaniin. Nämä Afganistanin rajalla sijaitsevat alueet eivät koskaan ole olleet lujasti keskusvallan kontrollissa.

Sufi Mohammad
ja vävypoika

Käytännössä ei ole kovin selvää, mitä sharia-lain palauttaminen tarkoittaa.

Swat oli Pakistanin itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä osittain autonominen ruhtinaskunta, jossa noudatettiin shariaa. Vuonna 1969 se liitettiin Pakistanin hallintojärjestelmään ja siviililaki tuli voimaan.

Uudestaan sharia otettiin käyttöön Swatin laaksossa 1994. Tuomioista voi kuitenkin vedota maallista oikeutta noudattavaan ylempään oikeusasteeseen Peshawarissa. Tähän tulee ilmeisesti nyt muutos.

Sharialla on sinänsä kannatusta alueella, mutta kaikki uskonoppineet eivät ole olleet yhtä mieltä sen tulkinnasta. Fazlullah ajaa tiukka tulkintaa ja hänen joukkonsa ovat terrorilla pakottaneet asukkaita määräystensä noudattamiseen.

Fazlullahin erityisen vainon kohteena on naisten kouluopetus. Hänen joukkonsa ovat puolentoista vuoden aikana polttaneet jo parisataa tytöille opetusta antanutta koulua.

Fazlullah on liittynyt löyhänä kattojärjestönä toimivaan Pakistanin Talebaniin, jota johtaa Etelä-Waziristanissa vaikuttava Baitullah Mehsud.

Fazlullahin appiukko on maulana Sufi Mohammad, joka johtaa Tehrik-e-Nifaz-e-Shariat Mohammadi -järjestöä eli Islamilaisen lain toteuttamisen liikettä. Osana maanantain sopimusta Mohammad lähtee suuren jirgan (neuvoston) johdossa Swatiin taivuttamaan Fazlullahin mukaan sopimukseen.

Sufi Mohammad aloitti Swatin ensimmäisen kapinan 1990-luvulla. Vuonna 2001 hän johdatti tuhansia pakistanilaisia Afganistaniin puolustamaan talebaneja Yhdysvaltain hyökkäystä vastaan. Kun Mohammad palasi Afganistanista, hänet pidätettiin, mutta Pakistanin hallitus vapautti hänet viime vuonna.

Swatin sodassa solmittiin tulitauko viime vuoden toukokuussa, mutta se murentui pian.

Obama jatkaa
lennokki-iskuja

Yhdysvallat on ainakin aiemmin vastustanut vastaavia sopimuksia kuin nyt Swatissa tehty. Sen mukaan kompromissit vain antavat talebaneille aikaa järjestäytyä ja aseistautua uudelleen.

Presidentti Asif Ali Zardarin johtama Pakistanin heikko hallitus yrittää tasapainoilla niin, ettei se ärsyttäisi liikaa toisaalta Yhdysvaltoja ja toisaalta ääri-islamisteja, joilla on runsaasti kannatusta sekä Pakistanin väestön että maan armeijan piirissä.

Yhdysvallat itse oli aikoinaan tukemassa sotilaskaappauksella 1977 valtaan tullutta diktaattoria Zia ul-Haqia, joka toi sharian Pakistanin koko lainsäädännön pohjaksi. 1988 kuolleen Zian ajan jälkeen Pakistanin oikeusjärjestelmä on ollut sekava, kun siinä on pidetty sekä osia shariasta että aikaisemman siirtomaaisännän Britannian tyyppisestä siviililaista.

Yhdysvallat on Barack Obaman aikana jatkanut George W. Bushin aloittamia ilmaiskuja Pakistanin ääri-islamisteja vastaan. Yhdysvaltain miehittämätön lennokki ampui lauantaina ohjuksen Waziristanin alueella ja maanantaina tehtiin samanlainen isku Kurramissa, joka sijaitsee Waziristanin pohjoispuolella. Siellä ei ole aikaisemmin tehty ilmaiskuja. Molemmissa iskuissa kuoli 20–30 ihmistä.

Yhdysvaltain mukaan kohteena ovat al-Qaidan ja Talebanin joukot, mutta pakistanilaisten mukaan kuolleissa on myös siviilejä. Pakistanin hallitus protestoi aina ilmaiskuja, mutta paljon muuta se ei voi.