Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka edellyttää kansanedustajille maksettavien kulukorvausten pelisääntöihin selkeyttä. Nyt muutama kansanedustaja nostaa maakunnassa asuville kuuluvaa kulukorvausta, vaikka asuu pääkaupunkiseudulla vakituisesti.

– Tämä sotii kansalaisten oikeudentajua vastaan ja vähentää luottamusta politiikkaan, Puhakka sanoo.

Puhakan mukaan on outoa, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla perheineen asuvat valtionvarainministeri, Pohjois-Savosta eduskuntaan valittu Jyrki Katainen (kok.) ja ympäristöministeri, Kainuusta valittu Paula Lehtomäki (kesk.) kuittaavat maakuntakansanedustajille kuuluvaa kulukorvausta. Hän ihmetteleekin, ettei eduskunnan tarkkaa taloutta peräävä puhemies Sauli Niinistö (kok.) ole puuttunut asiaan.

– Tavanomaisissa työpaikoissa olevat ihmiset joutuvat esittämään perusteet nostaessaan kulukorvauksia. Saman asian luulisi pätevän myös kansanedustajiin.

Kansanedustajien kulukorvaukset nousivat esille, kun Rovaniemen hallinto-oikeus päätti, ettei euroedustaja Hannu Takkula (kesk.) ollut vaalikelpoinen Rovaniemellä lokakuun kunnallisvaaleissa. Puhakan mielestä oikeuden päätös osoittaa, että päätöksentekijöiden kotipaikkakuntaoikeuksia on syytä tarkastella tiukemmin jo ehdokasasettelun yhteydessä. (KU)