Kokoomus on määrätietoisesti pyrkinyt eroon imagostaan rikkaiden puolueena. Mainostoimistojen keksimiä työväenpuolue-teemoja on toisteltu niin, että monet ovat jopa alkaneet uskoa niihin.

Täytyy lisäksi myöntää, että heidän linjansakin on inhimillisempi kuin takavuosina. Kun samaan aikaan suurin vasemmistopuolue SDP muistetaan jopa kokoomusta oikeistolaisemmasta politiikasta, on kokoomuslaisten ollut helppo paistatella gallupsuosiossa.

Kuka enää muistaa kokoomuksen Piia-Noora Kaupin kuuluisaksi nostaneen haastattelun, jossa hän sanoi, että työttömien ei pidä saada elää ”sellaista elämää, jossa viihtyy ja nauttii ja pystyy puhumaan kännykkään ja käymään elokuvissa”?

Vastaavia lausuntoja kuulee yhä epävirallisissa yhteyksissä kokoomuslaisten suusta. Minusta on aivan käsittämätöntä, että nämä kultalusikkapuolueen ihmiset ovat kateellisia köyhille, jotka saavat pientä toimeentulotukea. Ei se työttömyys mitään herkkua ja ikuista lomaa ole!

Toisenlaista kateutta lietsovat perussuomalaiset. Moni on kuullut legendoja maahanmuuttajista jotka saavat sosiaalitoimistosta hienot autot ja asunnot. Perussuomalaisia ei kiinnosta näiden puheiden paikkaansapitämättömyys, päinvastoin he lietsovat rasismia saadakseen itselleen äänestäjiä.

ILMOITUS

Köyhien kateus kuviteltuja ”sosiaalipummeja” kohtaan on toki ymmärrettävämpää kuin rikkaiden, mutta yhtä väärin. Eivät sosiaalituet ole pieniä maahanmuuttajien takia. Se rikkaus, joka Suomeen on laman jälkeen kasautunut, on mennyt ihan muualle kuin työttömille, olivat nämä sitten minkä värisiä tahansa.

Perussuomalaisten nousu on nyt paljastanut kaapista myös kokoomuksessa uinunutta rasismia. Jopa aiemmin liberaaleina tunnetut kokoomusnuoret hyökkäsivät Astrid Thorsin kimppuun ja syyttivät tätä liian vapaamielisestä lakiesityksestä. Nyt kokoomuslaiset ja perussuomalaiset ovat nostaneet meteliä Helsingin päätöksestä sijoittaa turvapaikanhakijoita entisiin hotelleihin ja motelleihin.

Nettikeskusteluissa on annettu kuvaa, että pakolaisia laitetaan luksustiloihin kun samaan aikaan suomalaiset ovat ilman asuntoja. On jopa kauhisteltu tiloissa olevia minibaareja. Aivan kuin niitä yhä täytettäisiin viinalla, kun tila alkaa toimia väliaikaisena vastaanottokeskuksena.

Yksi näistä ”luksushotelleista” on helsinkiläinen Fenno. Olen käynyt siellä vuosia sitten. Paikka oli jo silloin ankea, vessat olivat käytävillä ja huoneet olivat vaatimattomia. Nyt sitä on oltu sulkemassa ilmeisesti muutenkin.

Turvapaikanhakijoita on sijoitettu myös metsän keskelle Suomusjärven Syvälammelle. Moni muistaa paikan joka tuo mieleen vanhan kauhuelokuvan ”Psykon” Turun ja Helsingin välisellä tiellä. Kotimaastaan pakenemaan joutuneille tämäkin on tietysti vaikkapa kuolemaa parempi, mutta en ymmärrä mitä kadehdittavaa sinne joutumisessa on?

Turvapaikanhakijoiden kohtelu Suomessa on usein melko tylyä. Suomessa onkin todella vähän pakolaisia. Päätökset vastaanottokeskusten lopettamisista on tehty suomalaisten toimesta, kapasiteettia oli aiemmin nykyistä enemmän. Eikä sekään olisi näiden turvapaikanhakijoiden vika, vaikka heidät jouduttaisiin majoittamaan Kämppiin. Sekin olisi meidän lyhytnäköisten päättäjiemme ratkaisu.