Koko maailmaan vaikuttava talouskriisi on uhka (tai nykykielellä haaste) myös suomalaisen futiksen tulevaisuudelle. Fanien odottaessa jo innolla Veikkausliigan starttia ovat seurajohtajat monella paikkakunnalla kuumilla hiilillä. Laskut ovat rästissä ja pelaajat ovat laittaneet Palkkaturvan numeron valmiiksi puhelimensa pikavalintaan.

Firmat tekevät ensimmäiset säästönsä juuri urheilusponsoroinnin puolelta, vaikka toiselta saattaa tuntua irtisanomis- ja lomautusuutisten ollessa julmaa arkipäivää. Tosin urheiluseuratkaan eivät ole niiltä välttyneet, koska esimerkiksi jääkiekon puolella TPS on joutunut käymään yt-neuvotteluita. Seura on tuottanut nettotappiota jo monta vuotta putkeen ja jopa konkurssista on huhuttu.

Veikkausliigassa talousongelmien kanssa on näyttävimmin painiskellut toissa kauden mestari Tampere United. Joukkueen pääomistajan Jari Viidan maanrakennusbisnekset alkoivat tuottaa ikävästi tappioita ja miehen kadottua taka-alalle käynnistyivät rankat taloudelliset leikkaukset. Päävalmentaja Ari Hjelm on joutunut vetämään joukkuetta ilman kakkosluotsia, koska palkkoihin ei ilmeisesti riitä rahaa.

Tamperelaiset yrittävät paikata talouspulmiaan muun muassa kauppaamalla maalitykiksi sattuman kautta syttyneen Henri Myntin 2. Bundesligan Hansa Rostockiin, mutta kierrettä ei ole helppoa oikaista.

Raaka totuus lienee se, että Veikkausliigan seurat saavat tulopuolestaan noin puolet sponsoreilta. Kausikorteista ja pääsylipuista kilisee kassaan puolestaan noin 20 prosenttia tuloista. Vaikka katsojamäärät voivat Veikkausliigassa kasvaa ihmisten lamassa syntyvän elämysnälän myötä, vaakakupissa painaa paljon enemmän se sponsorin tuoma rahapussi.

ILMOITUS

Suomessa voidaankin nähdä futiskonkursseja tulevina vuosina aina korkeinta sarjatasoa myöten. Pahaa esimakua tästä antaa se, että viikko sitten julkistetun mainosbarometrin mukaan puolet yrityksistä aikoo vähentää mainontakulujaan.

Monella joukkueella on onnekseen taustalla henkilökohtainen mesenaatti, joka antaa omasta kukkarostaan suoraan tai epäsuoraan rahaa seuralle. Esimerkiksi FC Hakan Seppo ”Sedu” Koskinen ja HJK:n Olli-Pekka Lyytikäinen voinevat halutessaan järjestää seuroilleen riittävästi rahaa omista bisneksistään. RoPS on puolestaan kerännyt vuosien varrella varallisuutta kiinteistöjen ja bingotoiminnan avulla, joten luulisi Napapiirillä olevan taloudellisia resursseja seuran toiminnan pyörittämiseen.

Talouskriisi on iskenyt myös Englannin valioliigaan raadollisella tavalla. Jopa huvittavana esimerkkinä voi mainita sen, etteivät huippujoukkue Chelsean pelaajat saa enää kuin neljä vapaalippua jakoon otteluihinsa, kun aiemmin jokainen saattoi kuitata kavereilleen kahdeksan piljettiä per matsi.

Vakiolapulla ei Luiz Felipe Scolarin suojatteja kuitenkaan nähdä tällä kertaa nähdä ja huomio kiinnittyy muun muassa Arsenalin ja West Hamin mittelöön. Tykkimiesten vahvuudesta ovat poissa muun muassa Cesc Fabregas ja Tomas Rosicky, mutta kova kotijoukkue pitänee pisteet Emirates Stadionilla. Tosin West Ham on ottanut viisi voittoa kuudesta viime ottelustaan, joten ykkönen ja kakkonen tähän kohteeseen.

Birminghamista ei puolestaan kannata odottaa yllätyksiä ja Aston Villa onkin hävinnyt vain kerran kotonaan. Wigan ei ole huono joukkue, mutta tällä kertaa paukut eivät riitä. Ykkönen.

Championshipin puolella Cardiffin itseluottamus on korkealla. Walesilaiset veivät viime viikolla Arsenalia vastaan pelatun cup-ottelun ensimmäisellä puoliajalla vastustajiaan kuin kuoriämpäriä. Matsi päättyi loppujen lopuksi 0–0-tasatulokseen ja tästä Cardiff saattoi kiittää ottelun lopussa loistavia pelastuksia tehnyttä Peter Enckelmania. Nottingham on vastaantulija. Ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 31.1. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää:

1(2), 1, X(1), 1, 1, X(2), 1, X, 1(2), 1, 1(2), 1(X), 2.