Jarmo Lintunen

Uudet asiakirja löydöt tarkentavat mielenkiintoisella tavalla vuoden 1918 kansanmurhaa.

Esimerkistä käy Humppilan suojeluskunnan kuulustelu pöytäkirjat Nro.1 19-144. ”Kuolonkomiteaan” kuului raittiuspuhuja Jalmari Matisto, sekä isännät, J. F. Mäkelä ja K. J. Jaakkola. Kirkkoherra Kustaa livari Savander toimi pöytäkirjanpitäjänä ja lausunnonantajana.

Nämä lausunnot ja päätökset ratkaisivat ihmiselämän kohtalon.

Talvinen Hilma: 47.v. ei lapsia. Soittanut suutaan. Yhteiskunnalle tarpeeton.

Ojanen Kalle: Yhteiskunnan hylkiö.

Puolimatka Anton: Oikea huligaanien perikuva

ILMOITUS

Vesa Malakias:.. . huonon puoleinen työmies

Kahilainen Hugo: 17 v.. pahin huligaani paikkakunnalla

Arola Lauri: Viinan valmistaja ja viina trokari

Syrjälä Otto: Maailman sälli

Olivatko he vielä kenttäoikeuden edessä, ei tiedetä, mutta heidät kuitenkin ammuttiin 18. 5. 1918 yhdessä kuuden muun Humppilalaisen kanssa 16 kilometrin päässä Jokioisten kirkon vierellä.

Mielisairaan pojan teloituksesta samassa paikassa 28. 5 Jokioisten kirkkoherra Fredrikson kirjoitti kirkonkirjaan, mutta ei tarvinnut kirjoittaa syytä, ”yhteiskunnalle tarpeeton”. Senhän näki muutenkin.

Mitä isossa kirjassa sanottiinkaan paimenista? ”Palkkapaimen kun näkee suden (suojeluskunnan) tulevan, hän jättää laumansa ja pakenee, mutta hyvä paimen puolustaa lampaitaan oman henkensä uhalla”.

Urjalan vaivaistaloa puhdistettiin hoidokeista ja siellä kirkkoherra Hilden heltyi jo 27. 4. 1919 siunaamaan heidät. Yhden nimi ja ikä, 24 vuotta, on tiedossa.

Mahtoikohan kirjailija Väinö Linna tietää?

Humppilassa valmistellaan uutta historian kirjaa, koska jännittävää dokumenttiaineistoa on paljon olemassa. Muutenkin siihen on aihetta, sillä pitäjän ainoasta kansanedustajasta kunnan historiikki vuodelta 2005, ei kerro mitään. Kaino Haapanen oli kauan SKDL:n kansanedustaja ja vaikutti voimakkaasti kuntansa parhaaksi.

Ps. Yhteiskunnalle tarpeettomien teloituspaikka on kuvattuna Viikkolehdessä 9. 5. 2008