Kiitos Pirjo Hämäläiselle kiinnostavasta jutusta (VL 23. 1. 09), joka käsitteli sydäntäni lähellä olevia aiheita mielenkiintoisella tavalla. Haluaisin kuitenkin tehdä pienen korjauksen.
Hämäläinen väittää talkkunan valmistuvan siten, että jauhot ensin keitetään ja sitten kuivataan uunissa. Näin ei synny ainakaan talkkunaa, ehkä jonkinlaista leipää korkeintaan.
Talkkuna valmistetaan keittämällä viljaa vedessä, jossa on myös suolaa ja kuivaamalla ja hieman paahtamalla tämä keitetty vilja uunissa tai saunan parvessa, ja sen jälkeen jauhamalla jauhoksi. Raaka-aineena käytetään yleensä Länsi-Suomessa kauraa ja ehkä mausteeksi hernettä ja Itä-Suomessa yleensä ohraa.
Länsisuomalainen talkkuna jauhetaan hienoksi ja syödään piimään, viiliin, jogurttiin tai jopa jäätelöön sekoitettuna. Itäsuomalaisesta karkeaksi jauhetusta talkkunasta keitetään yleensä puuroa.
Kuivauspaikasta riippuen puhutaan uuni- tai parvitalkkunasta.