Finanssikriisin hoidossa ei syytä paniikkiin

Lamatunnelmista huolimatta Suomen talous on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Se on EU:ssa parasta luokkaa. Suomen tarvitsema kansainvälinen lainanotto ei ole uhattuna.

Valtiovarainministeriön rahoituksesta vastaavan valtionkonttorin finanssijohtaja Teppo Koivisto sanoo, että Suomen asema kansainvälisillä finanssimarkkinoilla on kohtuullisen hyvä. Se johtuu Suomen julkisen talouden hyvästä kunnosta, joka on EU:n parasta luokkaa.

Koiviston maanantaisen arvion mukaan Suomen taloustilanne on niin hyvä, että varainhankinnassa ei ole mitään paniikkia:

– Suomen lainanotto ei ole uhattuna.

– Suomelta vaaditaan nyt vain pujottelukykyä ja ketteryyttä.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) esitti perjantaina aikamoiset madonluvut Suomen taloustilanteen vakavuudesta. Hän sanoi, että seuraavan kolmen vuoden aikana saatetaan joutua ottamaan lisää velkaa jopa noin 30 miljardia euroa.

ILMOITUS

Tänä vuonna valtionvelan on arvioitu nousevan hieman yli 60 miljardin euron. Kataisen esittämien lukujen perusteella lisäystä viime vuoteen tulee kymmenisen miljardia. Vuonna 2012 velkaa arvioidaan olevan noin 85 miljardia euroa.

Kataisen esitti perjantaina, että uutta valtion velkaa otetaan nyt 5,3 miljardia euroa.

Finanssijohtaja Koivisto arvion mukaan vanhojen velkojen hoitoon menee reilusti yli kymmenen miljardia euroa.

Suomen tilanne ei
ollenkaan paha

Suomen velkaantumistilanne ei ole Euroopan mitassa ollenkaan paha. Saksan keskuspankin ja Euroopan komission viimeisimmässä EU-maita koskevassa julkisen talouden ja velkaantumismittauksessa Suomi on ainoa maa, jonka julkisen talouden tasapaino on plusmerkkinen eli ylijäämäinen (+1,4%). Samassa arviossa lähimmän maan, Alankomaiden, alijäämä on 2,4 prosenttia ja pahimman eli Irlannin vastaava luku -6,9 prosenttia

Koivisto arvioi, että tämänhetkinen tuorein arvio valtionkonttorissa on, että Suomi on 0,5 prosenttia miinuksella.

Valtionkonttorin varainhankinnan strategi Mika Arola sanoo, että EU-ennusteen mukaan Suomi on EU-maiden joukossa ”ylivoimaisen hyvä”.

Verrattaessa EU-maiden julkista velkaa Suomi on vähiten velkaantunut 37 prosentin osuudella bruttokansantuotteesta. Eniten velkaantuneita vastaavassa mittauksessa ovat Italia, Kreikka, Belgia, Ranska, Saksa, Portugali ja Itävalta, jotka ovat ylittäneet EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen hyväksyttävän rajan, 60 prosenttia.

Bruttokansantuotteen kasvuennuste EU:n tuoreimman arvion mukaan on Suomelle -1,2 prosenttia (euroalue -1,9%) ensi vuodelle, mutta jo vuonna 2010 saman verran plussan puolella (euroalue +0,4%). Kataisen perjantaina esittämässä valtiovarainministeriön arviossa tämän vuoden bkt:n kasvu jää alle -2 prosentin.

Kriisin hoitoon
riittänee elvytys

Finanssikriisin hoitoon voidaan käyttää kolmea yleistä lääkettä. Ne ovat veronkiristys, erilaiset kustannusleikkaukset ja elvytys.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Jukka Pekkarinen esitti eilen Yleisradiolle antamassaan lausunnossa, että toistaiseksi kriisinhoitoon on Suomessa näyttänyt riittävän elvytys. Hänen mukaansa Suomen talous ja pankkisektori ovat niin hyvässä kunnossa, ettei veronkiristyksiin ja leikkauksiin ole vielä ollut aihetta.