Itäisen Keski-Euroopan laman painamia maita odottaa mielenosoitusten kuuma kevät.

Itäisen Keski-Euroopan poliittisesta keväästä on tulossa myrskyinen, ennakoivat alueen politiikan asiantuntijat. Liettuassa, Latviassa ja Bulgariassa on viime päivinä ollut valtavia mielenosoituksia, joissa poliisit ja mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen.

Ihmiset reagoivat aggressiivisesti kansainvälisen laman aiheuttaman työttömyyden ja elintason laskun paineessa. Näistä maista vain Bulgaria on kärsinyt Venäjän ja Ukrainan aiheuttamasta, jo päättymässä olevasta kaasukriisistä.

Yleisemmät syyt kansalaisten tyytymättömyyteen löytyvät näiden EU:n uusien jäsenmaiden poliittisen ja valtiollisen järjestelmän heikkouksista. Siksi niiden kansalaiset löytävätkin syyt vaikeuksiinsa omien maidensa valtaapitävistä.

Riika, Klaipeda,
Vilna, Sofia

Latviassa, jota on kutsuttu Euroopan tiikeriksi ja jonka kansantalous kasvoi vuonna 2006 12 prosenttia, alkoi viime vuoden loppupuolella talouden jyrkkä lasku ja nyt maa on jo viisi prosenttia miinuksella.

Kansalaiset vastasivat kurjistumiseensa tammikuun 13. päivänä Riiassa järjestämällään mielenosoituksella, jossa vaadittiin parlamentin eroa. Mielenosoitukseen osallistui 15 000 ihmistä. Poliisit käyttivät kyynelkaasua väkijoukkoa vastaan. Mielenosoittajat heittelivät poliisia polttopulloilla ja sytyttivät poliisiautoja palamaan.

ILMOITUS

Liettuassa, jossa kansalaisten elintaso on myös laskenut jyrkästi, Klaipedan 200 000 asukkaan satamakaupungissa kadulle lähti viime lauantaina tuhansia vihaisia ihmisiä kivet kädessään.

Päivää aiemmin Vilnassa 7 000 ihmistä ympäröi parlamenttirakennuksen huutaen hallituksen vastaisia iskulauseita. Poliisi pidätti 80 mielenosoittajaa.

Levottomia aikoja elää myös Bulgaria, jonka pääkaupungissa Sofiasssa viime viikon keskiviikkona tuhannet ihmiset osallistuivat yli kymmeneen vuoteen suurimpaan mielenosoitukseen, jossa vaadittiin maan hallituksen eroa. Tuolloin pidätettiin 15 ihmistä ja yksi opiskelija sai surmansa.