Pekka Helminen

– Tulemme näkymään mielenosoituksissa, vakuuttaa kansalaisaktivisti Asko Mäki.

– Yritetään edelleen kansanäänestystä, aktivisti toivoo.

Mäki on vakuuttunut siitä, että jos äänestys Toriparkista järjestettäisiin, valtaosa turkulaisista olisi hanketta vastaan. Äänestys voi olla neuvoa-antava, ja valtuusto päättää ryhdytäänkö siihen yleensäkään. Kokoomuksessa on haluja torpata äänestys heti alkuun. Sdp ei ole lyönyt virallista kantaansa lukkoon.

Mäki pitää käsittämättömänä järjestystä, että Turun kaupunginvaltuusto päättäisi yli 600 parkkipaikan luolan rakentamisen mahdollistavasta asemakaavasta, ennen kuin koko hankkeesta vaativa kansanäänestys olisi tehty.

Turun demarien valtuustoryhmä päätti vuosien jahkailujen jälkeen suostua Kauppatorin alle rakennettavan parkkitalon rakentamiseen. Paikallisille demareille ominaiseen tapaan puolue asetti parkkitalon kaavalle tukun ehtoja. Kokoomuksen voimallisesti ajama hanke tarvitsi hyväksynnälleen demarimaisia reunaehtoja.

Demarien mielestä paikoitus kadun alle vapauttaa tiloja kaavaillulle pikaraitiotielle. Myös rakennusalan työllisyys oli demariryhmän ratkaisun peruste.

ILMOITUS

Kansanäänestys
viipymättä

Mäen mukaan laki kansanäänestyksestä on yksiselitteinen. Siitä on kaupunginvaltuuston päätettävä viipymättä, kun tarvittava määrä kuntalaisia sitä vaatii. Yli 12 800 turkulaista on pistänyt nimensä äänestystä vaativaan listaan. Mäen mukaan valtuuston on otettava asia esityslistalleen tämän kuun kokouksessa.

Demariryhmä ei ole ottanut kantaa äänestykseen. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf sekä kunnallisjärjestön puheenjohtaja Seppo Lehtinen ovat kuitenkin äänestystä vastaan.

Mäen mukaan kokoomuksessa on haluja kaataa kansanäänestys mahdollisimman pian. Äänestystä vaativaan nimilistaan allekirjoituksia olivat hakemassa vasemmistonuoret ja vihreät. Demarit pysyivät hiljaa.

Mäki pitää todennäköisenä, että Turussa solmittuun niin kutsuttuun hallitussopimukseen on kirjattu ”salainen lisäpöytäkirja”, jossa demarit ovat sitoutuneet parkkiluolan rakentamiseen. Demarien kaupunginhallituksen jäsen ja valtuutettu Kjell Lundahn toimi näyttävästi parkkiluolaa vastaan. Sunnuntaina valtuustoryhmä oli yksimielinen. Lundah näyttää säilyttävän hallituspaikkansa.

Turun taudin
merkkejä

Mäki näkee parkkiluolakiistassa taannoisen Turun taudin merkkejä. Se näkyy demareiden käyttäytymisessä. Puolue myötäilee Turun Sanomien Ketosten suvun ja Turun Osuuskaupan taloudellisia etuja. Kumpikin taho hyötyisi parkkilaitoksesta.

Turun sisäpiirin taloudelliset vaikuttajat sanelisivat poliittisen ratkaisun. Siinä Mäki näkee eron Turun tautiin, että parkkilaitoksen rakentamiskustannukset maksaisi Turun Toriparkki Oy, ei kaupunki.

Aktivistin arvion mukaan suurin osa kaupungin rividemareista on pettyneitä valtuustoryhmän ottamaan kantaan. Ei varmaankaan ole sattuma, että Turun kaavoitustoimenjohtajan Markku Toivosen näkyvä mielipidekirjoitus Toriparkin puolesta julkaistiin Turun Sanomien pääkirjoitussivulla päivää ennen demarien valtuustoryhmän kokousta.

Mäki pitää Toivosen poliittista kannanottoa virkamiehelle sopimattomana.