Sisäiset riidat rassaavat Hessenin vasemmistoa

Demarien ohella myös vasemmistopuolue Linke on ajautunut sisäisiin riitoihin Hessenin osavaltiossa.

Hessenin osavaltiossa Saksassa järjestetään sunnuntaina ennenaikaiset maapäivävaalit. Syynä on poliittinen umpikuja, johon vain vuosi sitten pidetyt vaalit johtivat. Tuolloin rökäletappion kärsinyt oikeisto on nyt vahvistamassa asemiaan.

Vasemmistopuolueen, die Linken, nousu maapäiville johti osaltaan siihen, ettei toisaalta porvarillisten puolueiden eikä toisaalta demarien ja vihreiden yhteinen paikkamäärä riittänyt enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Sosialidemokraateilla olisi ollut mahdollisuus syrjäyttää kristillisdemokraatit osavaltion johdosta muodostamalla yhdessä vihreiden kanssa vähemmistöhallitus, jota vasemmistopuolue, die Linke, olisi tukenut hallituksen ulkopuolelta. SPD:n johtajan Andrea Ypsilantin hanke kuitenkin kaatui syksyllä lopullisesti oikeistodemarien kieltäydyttyä yhteistyöstä vasemmistopuolueen kanssa maapäivillä.

Hesseniä on vuoden ajan johtanut Roland Kochin kristillisdemokraattinen vähemmistöhallitus.

Mielipidekyselyt ennakoivat demareille romahdusta, edellisten vaalien noin 37 prosentista 24 prosenttiin. Puolue on sisäisesti pahoin hajallaan, eikä pääministeriehdokkaaksi valittu Thorsten Schäfer-Gümbel ole kyennyt kokoamaan joukkoja.

ILMOITUS

Myös vasemmistopuolueessa on jatkuvia riitoja, ja siitä on eronnut kymmeniä jäseniä, joukossa paikallisia johtohenkilöitä. Ennusteet lupailivat vielä syksyllä kasvavaa kannatusta, mutta nyt puolue näyttää jäävän viiden prosentin äänikynnyksen alle ja putoavan maapäiviltä.

CDU kävi ennen viime vaaleja Roland Kochin johdolla hyvin oikeistolaisen vaalikampanjan, jonka yhtenä kärkenä oli nuorisorikollisuus. Nyt Koch on kuin toinen mies, taloudellisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin keskittyvä maltillinen poliitikko. Hän esiintyy sosialidemokraattien suuntaan sovinnon rakentajana.

CDU on saamassa jonkin verran takaisin vuosi sitten menettämiään kannattajia ja päätymässä noin 40 prosentin tulokseen. Varsinaisia voittajia ovat ennusteiden mukaan vapaat demokraatit (FDP) ja vihreät.

Vielä vajaa viikko ennen vaaleja neljä kymmenestä äänioikeutetusta ei ollut päättänyt, mitä puoluetta äänestää. Etenkin demarien kannattajat ovat hämmentyneitä.

SPD ja Linke yhteis-
työhön lännessä?

Itäisissä osavaltioissa ja Berliinissä Linken ja sen edeltäjän PDS:n yhteistyöllä SPD:n kanssa on jo pitkä historia. Demarien liittovaltiotason johdon on ollut varsin helppoa antaa sille hyväksyntänsä.

Läntisten osavaltioiden suhteen tilanne on ollut toinen. SPD:n johto oli syvästi erimielinen yhteistyöstä Linken kanssa Hessenissä. Se oli osasyynä umpikujaan, ja puoluejohto kantaa osavastuun edessä olevasta vaalitappiosta.

Toistamiseen puheenjohtajaksi valittu Franz Müntefering sanoi äskettäin tukevansa yhteistyötä Linken kanssa myös läntisissä osavaltioissa. Hän on realisti, sillä nykyoloissa demarit eivät muuten saa edustajaansa pääministerin paikalle.

Münteferingin lausuma saattaa kuitenkin joutua koetukselle, jos Saarlandin maapäivävaaleissa elokuussa vasemmistopuolue on demareita suurempi, kuten mielipidetutkimukset ennakoivat, ja Oskar Lafontainesta olisi tulossa osavaltion pääministeri.

Ovatko demarit valmiit lähtemään mukaan Linken johtamaan hallitukseen? Kysymys voi tulla ajankohtaiseksi myös itäisessä Thüringenissä, jossa niin ikään on vaalit elokuussa ja Linken Bodo Ramelow vakava pääministeriehdokas.