Usein taivastellaan, miksi Vasemmistoliiton viesti ei mene perille. Tuo perussuomalaisten sen sijaan tuntuu kolahtavan. Ehkä liiallinen ”älyllisyys” saattaa olla rasitekin. Kyllä ihmisillä on tervettä järkeä.

Täytyy muistaa, että fasismi ja stalinismi olivat juuri määrätynlaisen älymystön tuotteita. Eivät niiden johtohahmot mitään tyhmiä olleet, heihin juuri visiot ja valtavat suuruudenhullut ideologiat upposivat. Arjen tavallinen ihminen on käytännöllinen ja haluaa vain hoitaa elämän ihmisenkokoiset ongelmat.

Esimerkki: Vuonna 1944 solmittiin rauha. AKS:n touhuissa ollut upseeri järkyttyi Karjalan menettämisestä ja raskaista rauhanehdoista. Hän lähti korsuun, tarkoituksena oli lohduttaa miehiä tällä raskaallla hetkellä. Siellä hän tapasi nämä lyömässä korttia korvikkeen ääressä. ”Paska reissu, mutta tulihan se tehtyä.”

Toinen oma muistikuva: Opintokerhossa 70-luvulla hurmaannuttiin marxilais-leniniläisen aatepuuron kaikenkattavasta nerokkuudesta. Se tuntui olevan ratkaisu kaikkiin ihmiselämän ongelmiin. Tuli äkkipudotus maan pinnalle. Riitti kun kuunteli oppimattomien jätkien mielipiteitä: ”Kuinka voidaan rakentaa niin suuri vankila?” Tällä he tarkoittivat Itä-Saksan ja Neuvostoliiton rautaesirippua.

Kyllä ihmiset tajuavat petokapitalismin olemuksen. He osaavat myös pelätä ympäristöasioita ja uusiutumattomien luonnonvarojen loppumista. Mutta, heille ei voi selittää noita asioita turhan opettavaisessa ja määräävässä mielessä. Tarvitaan avartuvaa ihmiskuvaa. En väitä, että perussuomalaiset ovat sellaisen löytäneet. Päinvastoin. He vain osaavat yksinkertaistaa monimutkaisia asioita.

ILMOITUS

Ei ihmisille voi oikein paasata asioita ”tieteellisesti” ja asettumalla tavallisen tallaajan yläpuolelle. Perusasiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia: tuloerot kasvavat, suuri osa kansasta elää muutamalla sadalla eurolla perusturvan varassa. Kaikkea rahassa mittaava kapitalismi ei voi vastata ihmisten eettiseen hätään. Samalla nämä asiat ovat kyllä uskomattoman monimutkaisia ja vaikeasti ratkaistavia.

Populististen puolueiden suosion syy on ymmärrettävä: ihmiset eivät oikein voi uskoa byrokraattiseen vasemmistoon joka pyrkii vain valtionhoitajapuolueeksi. Samaan aikaan myös tajutaan rahavallan suunnaton ahneus ja uusliberalismin olemus, joka näkee kaiken vain pelikenttänä, kaikesta voi hyötyä ja mikään ei ole pyhää. Juuri siksi kansaan aikoinaan upposi vennamolaisuus ja rosvot kiinni -mentaliteetti.

Konstikas on politiikan pelikenttä. Kaikesta huolimatta on uskottava demokratian olemukseen, muuta mahdollisuutta ei oikein ole. Saihan kansa loppujen lopuksi USA:ssakin tarpeekseen huijareista ja sotahulluista. Olisi ehkä syytä välttää liiallista ideologisointia. Puhua ihmisen kokoisia asioita. Marxilaisuuskin on vain yksi ajattelun apuväline – siis vain yksi!