Lehtikuva/ TIMOTHY A. CLARY

Israelin pääministeri Ehud Olmert kehuskeli maanantaina puheessaan Ashkelonissa, miten hän viime viikolla pompotti sekä Yhdysvaltain presidentti George W. Bushia että ulkoministeri Condoleezza Ricea.

Kyse oli torstaina annetusta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta, jossa vaadittiin välitöntä tulitaukoa Gazaan. Lausuma oli tiukan väännön jälkeen saatu sellaiseksi, että myös Yhdysvaltain odotettiin äänestävän sen puolesta. Yllättäen Yhdysvallat kuitenkin äänesti tyhjää ja päätöslauselma hyväksyttiin äänin 14–0.

Ja näin se tapahtui Olmertin mukaan. Hän soitti Bushin esikuntaan ja sanoi: ”Tuokaa minulle presidentti Bush puhelimeen”.

”He sanoivat minulle, että Bush pitää parhaillaan puhetta Philadelphiassa. Minä sanoin, että ei sillä väliä, minun täytyy puhua hänen kanssaan nyt. Niin Bush poistui esiintymislavalta ja puhui minun kanssani.”

”Minä sanoin hänelle, ettei Yhdysvallat voi äänestää puolesta. Se ei voi äänestää sellaisen päätöslauselman puolesta. Hän soitti välittömästi ulkoministerille ja käski häntä olemaan äänestämättä puolesta.”

ILMOITUS

Sitaatit välitti uutistoimisto AP.

Kuin viimeistelläkseen Ricen nöyryyttämisen Olmert kertoi näin: Rice ”joutui noloon tilanteeseen. Päätöslauselma, jota hän oli muotoillut ja valmistellut, eikä hän sitten lopulta äänestänytkään sen puolesta”.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kiisti maanantaina Olmertin väitteet. Sen mukaan Ricen oli alun perinkin määrä äänestää tyhjää.

Heti torstain äänestyksen jälkeen Rice selitti tukevansa täysin päätöslauselman sisältöä, mutta pitäneensä parempana tyhjän äänestämistä odottaakseen, miten Egyptin ja Ranskan rauhanhankkeet etenevät.

Israel ja Hamas torjuivat kumpikin päätöslauselman tulitaukovaatimuksen. (KU)