Unen maa on musiikkisensaatio 1970-luvulta

Pekka Strengiltä ilmestyy uutta musiikkia 34 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Kahden viikon kuluttua levykauppoihin ilmestyy todellinen sensaatio yli 30 vuoden takaa. Huhtikuussa 1975 syöpään kuolleelta suomalaisen progressiivisen rokin, mystiikan ja psykedelian hauraalta suurmieheltä Pekka Strengiltä ilmestyy kauan kadoksissa ollut kolmas levy. Albumi Unen maa julkaistaan 28. tammikuuta.

Vähän ennen 27-vuotispäiväänsä huhtikuussa 1975 kuolleelta Pekka Strengiltä ehti ilmestyä kaksi suomalaisen popmusiikin ehdottomiin huippuihin lukeutuvaa LP-levyä. Vuonna 1970 hän levytti yhdessä Tasavallan Presidentin kanssa levyn Magneettimiehen kuolema, jonka arvostus on kasvanut vuosi vuodelta. Levyn päättävä Sisältäni portin löysin on kaikkien aikojen parhaita suomalaisia pop-levytyksiä.

1972 kuolemansairaalta Strengiltä ilmestyi optimistinen ja valoisa Kesämaa.

Ennen kuolemaansa Pekka Streng yritti saada valmiiksi vielä kolmannen levyn, mutta aika loppui kesken. Keskeneräiset kappaleet jäivät odottamaan löytäjäänsä ja nyt tuo odotus on päättymässä.

Strengiltä jäi kelanauhoja, joille hän oli kotioloissaan Myrskylässä ja Helsingissä äänittänyt joukon kokonaisia uusia kappaleita. Julkaisemattomien kappaleiden koko määrä paljastui vasta vuonna 2003 joensuulaiselle toimittajalle Suonna Konoselle, joka oli valmistelemassa esittelytekstejä Pekka Strengin kahden levyn cd-julkaisuihin. Idea kolmannesta levystä alkoi hautua.

ILMOITUS

Perhosia ja
sammakoita

Ideasta todeksi hanke alkoi muuttua, kun Pekka Strengistä dokumenttielokuvaa tekevä ohjaaja Arto Halonen innostui siitä. Arto Halosen ja Hasse Wallin suosituksesta Pekan poika Joonia oli alkuvuodesta 2008 yhteydessä levy-yhtiö EMIin, jossa vastaanotto oli vilpittömän kiinnostunut. Lopulta päädyttiin siihen, että levyn tuottaa Jukka Hakoköngäs ja sillä soittaa Olympia-orkesteri.

Unen maa -levyllä on pelkästään aiemmin julkaisemattomia kappaleita. Alkuperäiset nauhoitukset oli tehty monokelanauhurilla yhdelle raidalle. Tuottaja on tehnyt sovitukset laulun ja kitaran varassa oleville äänityksille miltei neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Haasteellinen projekti oli tekniikaltaan ja tekotavaltaan ainutlaatuinen koko maailmassa.

Kaksi levyllä olevista 15 kappaleesta on alkuperäisessä muodossaan ja loput 13 sovitettuina Olympia-orkesterin versioina. Vanhimmat levyllä olevista kappaleista on äänitetty jo 1960-luvulla ja viimeisimmät ilmeisesti vuosien 1973–1974 aikoihin.

Levyllä on sellaisia kappaleita kuin Sinua ikävöin, Sammakko Sim, Suruperhonen ja Muumipeikon tassuttelu. Ainakin nimien perusteella uutuuslevy jatkaa Kesämaan luonnonläheistä linjaa. Sen tunnetuimmassa kappaleessahan kaunis heleä perhonen lentää kukasta kukkaan ja ihana aurinko paistaa.

Unen maan etukannen ja cd-lipukkeen kuvat on suunnitellut Pekan sisko Sonja Lehto – sama henkilö jonka käsialaa ovat Kesämaan ja Magneettimiehen kuoleman kansitaiteetkin.

Levyn julkaisun lisäksi neljäs helmikuuta Helsingin Tavastia-klubilla järjestetään konsertti, jossa joukko maamme eturivin muusikoita nousee lavalle kunnioittamaan Pekka Strengin tuotantoa Olympia-orkesterin kanssa.

Arto Halosen dokumentti Pekka Strengistä valmistuu syksyllä 2009.