Hallitus on juuri julkistanut energiastrategian. Strategiaa pitäisi nyt alkaa toteuttaa, kun vapaa-ajanasunnoilla on mukautettava kiinteistöjen jätevesihuolto uusiin sääntöihin. Tämäkin liittyy energiankulutukseen, joka pitäisi saada vähenemään.

Voidaan valita, suunnitellaanko kevyitä luontoa säästäviä ratkaisuja vai mittavia rengasviemäreitä vesijohtoineen. Näihin liittyy uhkakuvana pidempien sähkökatkojen aiheuttamat pienpumppaamojen ylivuodot tai muu vaurio viemäreissä, erityisesti jos kyseessä on vesistöön johdettu viemäri.

Mukavuussyistä halutaan varustaa kakkosasuntoja pesu-, astianpesukoneilla ja vesikäymälöillä. Näin lisätään entisestään veden ja sähkön kulutusta.

Jotta vesiputket pysyisivät sulina, rakennuksia pitää lämmittää sähköllä ympäri vuoden. Karkea arvio mökkiä kohden on 8000 kwh.

Vesikäymälät sekoittavat ulosteet juomakelpoiseen veteen, joka on arvokas luonnonvara; ravinteet taas kuuluvat maahan, eivät vesistöjä rehevöittämään. Viemäröinnin takia ympäristö muuttuisi rankalla kädellä kaivuiden, kallioiden räjäytysten ja puiden kaadon takia. Jopa viemäriputkia järviin on suunnitteilla huolimatta toistuvista vesiskandaaleista ja järven lopullisen tuhon riskeistä.

ILMOITUS

Viranomaisten tulisi tarjota vaihtoehdoksi ympäristöviranomaisten ykkösvaihtoehtoa, kuivakäymälää.

Kiinteistön, jossa on kuivakäymälä ja vesi kannetaan kaivosta, talousvedet voidaan edelleen johtaa maahan. Sähköä ei tarvita putkien jäätymisen estämiseksi. Vedenkulutus on paljon pienempää kuin jos talossa on vesijohto.

Tämä on energiansäästön mukainen ratkaisu, joka kuntien tulisi tehdä helpoksi tuomalla esiin kuivakäymälävaihtoehtoja ja rinnastamalla vesihuolto palotarkastukseen. Vanhoille rantasaunoille pitäisi neuvoa tapauskohtaiset ratkaisut järvien suojelemiseksi.

Näin kukin voisi elämäntyylillään kantaa vastuunsa tulevaisuudesta ja ympäristöstä kieltäytymällä kesäasunnolla kaupunkien mukavuuksista. Loma-asunnon viehätys on luonnonläheisyys ja vaatimaton, kaupungeista poikkeava elämä.