Tupakkalakia ja sen eri sovellutuksia on vatvottu nyt jo vuositolkulla. Kaikesta kokoustamisesta ja laajoista selvityksistä huolimatta lienee niin, että eräs ammattiryhmä on jäänyt lakia rustattaessa tyystin paitsioon.

Suomessa on näet useita kymmeniätuhansia rekka- ym. kuskeja, joiden auto on usein sekä työ- että makuupaikka.

Tupakkalaissa ylimalkaan todetaan, että yleisten kulkuneuvojen sisätiloissa tupakoiminen on kielletty. Sanalla yleinen voidaankin sitten spekuloida puoleen jos toiseen. Rekoissa ja muissa sen sellaisissahan ei kuljeteta matkustajia.

Toisaalta tupakkalaissa velvoitetaan työnantaja varmistumaan siitä, ettei työntekijä altistu työtiloissa sen kummemmin tupakansavulle kuin muillekaan vaarallisille aineille

Keskeisimmän ongelman tässä muodostaa se kuvio, jossa yhdellä autolla on vuoronperään useita kuljettajia. Tupakoimattoman kuljettajan – ja joskus tupakoivankin, on epämiellyttävää aloittaa työpäivänsä tunkkaisessa, mahdollisesti myrkyllisessä ilmassa jos edellinen kuski on vuoronsa aikana tupakoinut. Tupakoivat kuskit kun polttavat useimmiten juuri ajaessaan. Yöunet eivät myöskään tällaisessa tilassa ole mitään herkkua.

Kun lainsäätäjältä mitä ilmeisimmin jäi aikanaan tämä puoli asiasta ikään kuin sivuun, ei työnantajilla ja kuljetustyöntekijöillä ole ollut riittävää pontevuutta saada asiaa omalla tahollaan omaehtoisesti kuntoon.

Näin ollen kysynkin nyt asiantuntevimmilta: miten tämä useita tuhansia työntekijöitä koskettava vakava ongelma saataisiin vihdoin poistetuksi.