Venäjän tarjotessa Libanonille lahjaksi kymmenen käytettyä MiG-29-hävittäjää sen on arvioitu pyrkivän lyömään kiilaa Lähi-itään. On myös oletettu ajankohdan valinnan johtuneen siitä, että Yhdysvaltain johdon päähuomio on nyt talousasioissa. Venäjä pyrkii nyt pääsemään, aiemmin länteen suuntautuneen, Libanonin hovihankkijaksi. Israel ei tietenkään katso tätä kehitystä hyvällä.

Venäjä on kuitenkin jo pitkään myynyt aseitaan moniin Lähi-idän maihin. Venäjä on luvannut, ettei se tee mitään, mikä voisi muuttaa Israelin ja sen lähimaiden välistä tasapainoa. Se on tarjonnut aseitaan myös Israelille, joka on torjunut tarjouksen.

Kiila-ajatuksen esittäjät pyrkivät unohtamaan sen tosiasian, että mikäli joku tässä nyt tosissaan yrittää lyödä kiiloja eri maiden väliin, se on nimenomaan USA. Maa on onnistunut tuomaan joukkojaan aivan Venäjän takapihalle. Tämä valtameren takana tuhansien kilometrien päässä sijaitseva valtio katsoo suorastaan velvollisuudekseen tulla rankaisemaan ja miehittämään lähellä Venäjää sijaitsevia aasialaisia valtioita.

Kiistatta se myös pyrkii muodostamaan saartorengasta Venäjän ympärille. Houkuttelemalla rajamaita Natoon se yrittää lyödä kiilaa niiden ja Venäjän välille. Toisaalta se ilmeisesti on myös suorastaan tyytyväinen siitä, ettei ”railo” EU:n ja Venäjän välillä oikein ota supistuakseen

On tuskin luultavaa, että USA:n uusi presidentti pystyisi edes halutessaan mainittavasti muuttamaan maan ulkopolitiikan suuntaa. Joka tapauksessa tuntuisi luonnolliselta, että Eurooppa eli EU ja Venäjä ja toisaalta Aasia eli ennen muuta Kiina, Intia ja Pakistan pyrkisivät yhdessä pitämään myös Lähi- ja Etelä-Aasian maat ”kurissa”.