Lehtikuva/ Marja Airio

Jokelan surmanlaukausten jälkeen lähetin kaikille kansanedustajille ja tv-kanavien johtajille ehdotuksen, että säädettäisiin laki, joka kieltäisi väkivaltaelokuvien ja väkivaltapelien maahantuonnin, myynnin ja esittämisen elokuvateattereissa ja Suomen televisiokanavilla. Kauhajoen tapauksen jälkeen lähetin saman vetoomuksen kaikille naiskansanedustajille. Ajattelin naisten suhtautuvan vakavammin asiaan.

Vain muutama on vastannut, mutta kukaan ei ole luvannut ryhtyä toimiin. Ainoastaan Raimo Vistbacka lupasi puhelimessa kertoa eduskunnassa, että tappelukohtaukset antavat sellaisen vääristyneen käsityksen, ettei niissä osapuolille tule juuri mitään vammoja.

Presidentti vetosi uudenvuodenpuheessaan voimakkaasti väkivallan torjumiseen. Toivottavasti kansanedustajamme nyt virittävät keskustelun asiasta ja tekevät lakialoitteita. Ja EU-edustajiemme tehtävänä on ajaa asiaa omalla työmaallaan.

Esittämäni laki on täysin toteuttamiskelpoinen, koska vastaava on voimassa huumeiden osalta. Pieni Suomi voi olla tässäkin esimerkkinä ja EU:n kautta se leviää vähitellen muihin maihin. Kun ei ole kysyntää, niin väkivaltaohjelmien ja -pelien valmistus tyrehtyy kokonaan.

Toistaiseksi kukaan ei ole pystynyt kertomaan minulle yhtään myönteistä perustelua kysymykseeni: Mitä hyötyä on väkivaltaohjelmista? Kaikki syyt, joilla yritetään estää ehdottamani lain säätäminen, ovat tekosyitä.

ILMOITUS

Väkivallan syitä ovat pääasiassa aikuiset ihmiset, media ja alkoholi. Mitä enemmän julkisuudessa esitetään väkivaltaohjelmia sitä hyväksyttävämpi kuva annetaan väkivaltaan suhtautumisesta. Eduskunnalla on valta joko sallia nykyinen yhä raaempien ohjelmien ja pelien maahantuonti ja esittäminen tai kieltää se. Medialla on valta jatkaa väkivaltaisuuksien uutisoimista nykyisessä laajuudessa tai lopettaa se. Ei ole mikään pakko kertoa ja näyttää kaikkia ikäviä asioita.

Luoja ei ole suunnitellut ihmisen kehoa alkoholin käyttöä varten. Siksi keholle vieras aine saa monet ihmiset käyttäytymään väkivaltaisesti. Alkoholin osuus on erittäin suuri väkivallanteoissa ja liikenneonnettomuuksissa.

Alkoholin käytössäkin aikuiset antavat huonoa esimerkkiä toisilleen ja nuorisolle. Jos itse käyttää alkoholia, ei ole perusteltua syytä kieltää sen käyttöä omilta lapsiltaan. Jälkikasvua ei voi menestyksellisesti kasvattaa periaatteella, että älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä sanon.

Esimerkin voimasta ja vaikutuksesta on tuoretta tilastoa. Kun aikuisten tupakointi on vähentynyt, niin samoin on tapahtunut nuortenkin tupakoinnille. Asenteiden alkoholiin tulisi muuttua yhtä kielteisiksi, kuin on tapahtunut suhtautumisessa tupakointiin.

Alkoholi on Suomessa nykyisin suurin kuolinsyy. Aluksi tulisi lopettaa alkoholin tarjoileminen valtion ja kuntien tilaisuuksissa.

On syytä kertoa, paljonko alkoholi aiheuttaa vuosittain menoja sairauskustannuksissa ja on aika lopettaa humoristinen ja kevytmielinen asenne alkoholiin. Sellaiseen ei ole mitään todellista perustetta. Tämän ymmärtää jokainen sitä haluava.