Jarmo Lintunen

Kemianteollisuuden työnantajaliitto haluaa teknologiateollisuuden tukemana leikata palkkoja. Työnantajaliitot ovat nostaneet esiin ehdotuksen, jonka mukaan ensi kevääksi sovituista palkankorotuksista luovuttaisiin. Palkansaajarintama ei moista esitystä niele.

Vientiteollisuuden suhdannenäkymät eivät juuri nyt ole kovinkaan lohdulliset. Heikot suhdannenäkymät ovatkin saaneet vientisektorin työnantajat varpaisilleen. Toisaalta yleiset lamapuheet aiheuttavat varovaisuutta ja herkkyyttä ylireagointiin. Tilannetta ikään kuin käytetään hyväksi ja kuluja halutaan leikata myös varmuuden vuoksi.

Jo sovituista palkankorotuksista luopuminen ei ole oikea tie parantaa yritysten kannattavuutta varsinkaan juuri nyt, kun pääministeri Matti Vanhanenkin (kesk.) kehottaa kansalaisia kuluttamaan ja pitämään huolta siitä, että kotimarkkinoilla pyörät pyörivät. Suomen yrittäjien ja Kemianteollisuuden ajama palkkojen alennuslinja sopiikin todella huonosti yhteen elvytyspolitiikan kanssa.

Selvää on, ettei jo sovittujen palkankorotusten leikkaus toteudu. Työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavat ammattiliitot eivät hyväksy leikkauksia missään tapauksessa. Yksipuolisesti työnantajaliitot taas eivät voi ehdotustaan toteuttaa.

Työnantajapuolen esiin nostama nollalinja ei myöskään mene läpi keväällä alkavissa muun muassa teknologiateollisuuden palkantarkistusneuvotteluissa. Niissä on nyt tärkeintä taata palkansaajien ostovoiman säilyminen.

ILMOITUS

Keskustelu palkanalennuksista onkin syytä lopettaa alkuunsa. Nyt pitää päinvastoin ryhtyä tosissaan etsimään yhteisesti sovittavissa olevia keinoja taantuman nujertamiseksi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että palkansaajat on pantu kantamaan vastuuta nykytilanteesta lomautusten ja irtisanomisten muodossa. Työntekijöistä tuntuukin kohtuuttomalta, että jälleen tänäkin keväänä monet irtisanovat ja lomauttavat yritykset jakavat jälleen mahtiosinkoja omistajilleen.

Pisteitä ropisee

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sai jo jotkut pankit taakseen, kun hän ehdotti Kauppalehdessä (5.1.), että uudet asunnon ostajat saisivat määräaikaisen lainatakuun työttömyyden varalta. Ehdotus kuulostaa järkeenkäyvältä vastaantulolta tilanteessa, jossa moni yritys tarjoaa työntekijöilleen potkuja tai lomautuksia. Vapaavuori on valmis jakamaan vastikkeettomasti valtion rahaa, jolla kuitattaisiin osa työttömäksi jääneen asuntolainan koroista.

Kokoomusministerin tavoite on saada vauhtia myös vapaarahoitteisten asuntojen rakentamiseen ja kauppaan. Valtiovarainministeriö ampui ehdotuksen heti alas, vaikka nykyisessä suhdannetilanteessa sen toteutusmahdollisuudet olisi päinvastoin pitänyt tarkkaan tutkia. Vapaavuori ja kokoomus kerää joka tapauksessa aktiivisuudestaan jälleen kerran pisteet kotiin.