Jarkko Mänttäri

Vuodenvaihteessa toteutuvat kuntaliitokset muuttavat oleellisesti Suomen kaupunkien suuruusjärjestystä. Pisimmän loikan tekee liitoksilla lihova Kouvola, joka pudottaa Porin kärkikymmeniköstä.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on pannut vauhtia kuntaliitoksiin niin, että ensi vuoden alusta Suomessa on 67 kuntaa vähemmän kuin tänä vuonna. Rakettien paukkuessa toteutuu 32 kuntaliitosta, joissa yhteensä on mukana 99 kuntaa.

Kuntaliitosten myötä syntyy sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan suurempia kuntakokonaisuuksia. Väkilukujen muutokset pistävät myös kuntien suuruusjärjestyksen isolta osin uusiksi.

Vain kuuden suurimman kaupungin järjestys pysyy entisellään.

Maan viimeisen maalaiskunnan, Jyväskylän maalaiskunnan sekä Korpilahden kunnan kanssa yhteen menevä Jyväskylä kasvaa vuodenvaihteessa reilusti.

Vajaan 86 000 asukkaan Jyväskylä nousee maan seitsemänneksi suurimmaksi kaupungiksi ohi Lahden ja Kuopion, kun asukasluku ponkaisee kerralla yli 126 000:n.

ILMOITUS

Uuden Jyväskylän keskelle jää itsenäisenä jatkamaan pieni, 9 000 asukkaan Muuramen kunta.

Lahti noussut
satatonnisiin

Myös kahdeksanneksi suurin kaupunki Lahti on päässyt väestökasvunsa ansiosta 100 000 asukkaan kaupunkien kerhoon tämän vuoden marraskuussa Aivan yhdeksänneksi suurimman kaupungin Kuopion kantaan kiilaa uusi Kouvola, joka syntyy Anjalankosken, Kouvolan ja Kuusankosken kaupunkien sekä Elimäen, Jaalan ja Valkealan kuntien yhdistymisen myötä.

Ennen liitosten toteutumista reilun 30 000 asukkaan vanha Kouvola oli asukasluvultaan vasta maan 31. suurin kaupunki. Parilla pykälällä sijoitustaan parantaa Joensuun kaupunki, joka saa lisämaikseen ja -väekseen Enon ja Pyhäselän kunnat.

Kolmella sijalla ylöspäin nousee Etelä-Suomen läänin pääkaupunki Hämeenlinna, joka kasvaa vajaalla 20 000 asukkaalla, kun Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen kunnat lyövät hynttyynsä yhteen keskuskaupunkinsa kanssa. Hattulan ja Janakkalan jääminen liitoksen ulkopuolelle tekee Hämeenlinnasta hieman repaleisen.

Lappeenrannan, Rovaniemen ja Vaasan sijoitukset hieman heikkenevät. Seinäjoki sen sijaan nousee jopa uhkaamaan Vaasan asemaa Pohjanmaan suurimpana kaupunkina. Nurmon ja Ylistaron liitosten jälkeen Seinäjoen asukasluku on vain kolmisentuhatta vähemmän kuin Vaasassa.

Salo tuplaa
asukaslukunsa

Huiman hyppäyksen 20 suurimman kaupungin joukkoon tekee uusi Salon kaupunki, joka nousee suuruusjärjestyksessä 20 sijaa ylöspäin. Salon seudulla toteutuu Suomen kaikkien aikojen suurin kuntaliitos, kun peräti kymmenen kuntaa yhdistyy uudeksi Salon kaupungiksi.

Liitoksessa ovat mukana nykyisen Salon kaupungin lisäksi Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Suomusjärvi ja Särkisalo.

Liitoksen myötä Salon kaupungin asukasluku reilusti tuplaantuu.

Ensi vuoden alusta Salossa on asukkaita kutakuinkin yhtä paljon kuin Kotkassa, joka joutuu luovuttamaan Kaakkois-Suomen ykköskaupungin aseman uudelle Kouvolalle.

Kaksi kuntaliitosta 2000-luvun alkuvuosina kokenut Itä-Suomen läänin pääkaupunki Mikkeli pääsee viimeisenä mukaan 20 suurimman kaupungin listalle, jonka ulkopuolelle ensimmäisenä jää vajaan tuhannen asukkaan erolla Porvoo.