Jussi Joentausta

Kansan Uutiset uudistuu syyskuussa 2009

Kansan Uutisten ilmestymistiheys muuttuu ensi vuoden syyskuun alusta. Lehti alkaa ilmestyä perjantaisin nykyistä tukevampana viikkolehtenä. Samalla äskettäin uudistettu verkkolehti muuttuu 7-päiväiseksi uutislehdeksi.

Kansan Uutiset Oy:n hallitus päätti rakenneuudistuksesta keskiviikon kokouksessaan. Päätösten taustalla on niin taloustilanteessa, viestintäilmastossa kuin myös valtion tukipolitiikassa tapahtuneet muutokset.

Vasemmistoliitto linjasi aiemmin keskiviikkona puoluehallituksen kokouksessa viestintärahojensa käyttöä ja päätti siirtää vuodesta 2010 alkaen osan viestintärahoista puolueen omaan toimintaan.

Aiempaa vankempi
viikkolehti

Päätoimittaja Jouko Joentaustan mukaan toimitus käynnistää nyt nopealla aikataululla aiempaa tukevamman Viikkolehden uudistamistyön.

– Viikkolehti on nykymuodossaan – tosin ajan myrskyissä koko ajan uudistuneena – palvellut lukijoitaan jo yli 26 vuotta. Nyt on sopiva hetki tehdä perusteellinen remontti, joka koskee niin ulkoasua kuin sisältöäkin. Uudistustyössä kunnioitamme perinteitä, mutta samalla kurkotamme tulevaisuuteen.

– Teemme lukijoillemme nykyaikaisen, tiukasti ajassa mukana olevan ja aiempaa reilusti tukevamman viikkolehden, jota täydentää viikon jokaisena päivänä uutismateriaalia tarjoava verkkolehti.

ILMOITUS

– Nykyaikana on oltava myös verkkojulkisuudessa.

– Me vanhemmat sukupolvet menemme nettiin, mutta nuoremmat ovat siellä koko ajan. Hyvin toimitettu sanomalehti säilyy, mutta uudet julkaisukanavat, kuten juuri verkkolehdet, tukevat sitä.

– Kun kaikilla nykyisillä ja ehkä uusillakaan lukijoillamme ei kuitenkaan ole verkkoyhteyksiä, niin arvelen uudistuvan ja keskimäärin 64-sivuisena ilmestyvän viikkolehden pystyvän tarjoamaan heille kiinnostavia ajankohtaisia taustajuttuja kuin myös elämyksiä, yllättäviä näkökulmia ja mielipiteitä.

Viikkolehden
levikki nousuun

Kansan Uutisten toimitusjohtaja Mikko Pirnes toteaa, että yhtiön on sopeuduttava muuttuneisiin oloihin. Kyse ei kuitenkaan ole mistään pakkoratkaisusta, sillä yhtiö on velaton ja myös sen rahoitus on kunnossa. Ratkaisu on omissa käsissä.

– On kuitenkin todettava, että talouskriisi iskee myös Kansan Uutisiin. Taloustaantuman myötä lehden tilaus- ja ennen muuta ilmoitustulot vähenevät ja samaan aikaan henkilöstökulut, lehden paino- ja jakelukulut nousevat. Puolueen kautta tuleva viestintätuki ei myöskään kasva, vaan alkaa supistua vuodesta 2010 alkaen.

Pirneksen mukaan säästöjen tie on kuljettu loppuun. Kun nykyisellä mallilla ei levikkiä ole saatu nousuun, on hänen mukaansa ryhdyttävä radikaaliin uudistustyöhön. Hän uskoo uudistuvan Viikkolehden ja verkkolehden yhteiskonseptin toimivan. Pirnes ennakoikin uudistuvan Viikkolehden pystyvän kaksinkertaistamaan levikkinsä.

Kansan Uutisten arkinumerot ilmestyvät 1. syyskuuta 2009 asti kuten tähänkin asti. Pirnes muistuttaa, että kaikki tilaukset ovat voimassa ja koko lehtipaketin tilanneiden osalta ne jatkuvat automaattisesti Viikkolehden tilauksina syyskuun alun jälkeenkin. (KU)